MEDEMBLIK - Van Koningsdag (27 april) tot en met 13 mei is het Stoommachinemuseum elke dag onder stoom. In het ketelhuis laait het vuur in de ketel hoog op om alle stoommachines van stoom te voorzien, je hoort ze sissen en puffen. Wilt je iets weten over stoomtechniek of het verhaal achter de machines, vraag het onze rondleiders en machinisten, zij leggen het graag uit en weten mooie verhalen te vertellen.

Voor de jonge bezoekers is een leuke speurtocht uitgezet, ga eens op zoek naar de ontplofte ketel en raad hoe hoog de schoorsteen is. Maak zelf stoom met de miniatuur stoommachines in het stoomlab, help de stoker een handje door hout op het vuur te gooien, of ontdek hoe je land droog kan malen bij de watertafels die we tijdens de Nationale Molen- en Gemalendagen 12 en 13 mei in bruikleen krijgen van Poldermuseum Het Grootslag Andijk.

Dubbellezing zondag 29 april: Op zondag 29 april geven Hans Walrecht en Henk Eijkmans een dubbellezing in het Stoommachinemuseum. Hans Walrecht belicht voor de pauze acht stoommachines uit de collectie. Misschien een beetje technisch, maar achter elke machine zit een stukje geschiedenis, ze hebben ergens ooit ook gewerkt. Na de pauze neemt machinist Henk Eijkmans ons mee op een virtuele reis door de Hemweg Centrale bij Amsterdam. Henk Eijkmans is jaren werkzaam geweest bij de centrale en weet er boeiend over te vertellen. De lezing start om 14 uur in het Stoomtheater van het Stoommachinemuseum, toegang bedraagt vijf euro. Op vertoon van het entreeticket voor het museum mag de lezing gratis bezocht worden. Ook leden van de Vereniging Vrienden van het Nederlands Stoommachinemuseum hebben gratis toegang.

Superstoomdagen tijdens Nationale Molen- en Gemalendagen 12 en 13 mei: Dit weekend zijn er diverse maaldemonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van ons gemaal ‘Vier Noorder Koggen’. Deze heeft een capaciteit van 450.000 liter water per minuut! Het gemaal heeft tot 1975 meer dan 100 jaar actief dienst gedaan. Het heeft ervoor gezorgd dat de Westfriezen droge voeten hielden. Pompen en malen met het gemaal, dat doen we niet vaak! Een unieke belevenis om eens mee te maken.

Tijdens dit weekend draaien niet alleen de machines binnen en de het gemaal, maar worden ook de machines buiten in de machinetuin onder stoom gebracht. De stoomhijskraan hijst boomstammen op de stoomraamzaag, waar ze in planken worden gezaagd. De planken zijn te koop, je kunt er een mooie tuintafel of een schutting van maken. In de binnenhaven van het museum ligt de emmerbaggermolen ‘Vooruit’ onder stoom. Neem een kijkje in het interieur, je staat versteld hoe de bemanning vroeger leefde en werkte.