HOORN - Zoals de Mattheüs-Passion van Bach hoort bij Naarden en het Amsterdamse Concertgebouw, zo hoort zijn Johannes-Passion bij Hoorn. Op 14 april a.s. om 20.00 u. voert oratoriumvereniging Soli Deo Gloria voor de 44e keer deze passie uit in de Oosterkerk. Een traditie die inmiddels tot het cultureel erfgoed van Hoorn gerekend mag worden. Aanvankelijk werd ieder jaar op Witte Donderdag deze passie in de Oosterkerk uitgevoerd, de laatste jaren werd het, vanwege beperkter financiële middelen, een tweejaarlijkse traditie.

In 2018 bracht Soli de Johannes-Passion voor de laatste keer ten gehore. Daarna was het vanaf 2020 : hoopvol repeteren voor de volgende uitvoering en vervolgens toch het concert weer moeten afblazen vanwege (her)ingevoerde beperkende coronamaatregelen. Maar dit jaar kan weer als vanouds op Witte Donderdag deze prachtige muziek in de Oosterkerk klinken.

De Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach is een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus volgens het Evangelie van Johannes, gecomponeerd in 1724 . In vergelijking met de iets later gecomponeerde en bijna een uur langer durende Mattheüs-Passion is de Johannes-Passion muzikaal wat feller, maar tegelijk ingetogener. Zijn voor de Mattheüs-Passion twee orkesten en twee koren nodig, bij de Johannes-Passion volstaat een kleinere bezetting.

Soli Deo Gloria staat onder leiding van Marcel Joosen en wordt begeleid door het barokorkest Florilegium Musicum. De tenor Jan-Willem Schaafsma neemt de rol van Evangelist en de tenoraria’s voor zijn rekening. De bas Hans Christian Hinz vertolkt de rol van Christus. Daarnaast soleren de sopraan Hanneke de Wit, de alt Eske Tibben en de bas Frans Fiselier.

Voorverkoop toegangskaarten via www.solideogloria-hoorn.nl. Prijzen, incl. programmaboekje, resp. € 31,50, € 29,50 en € 25,50, afhankelijk van plaats in de kerk. Jeugd tot 21 jaar halve prijs. Toegangskaarten zijn op de avond van het concert in de kerk verkrijgbaar vanaf 19.15 u.