HOORN - Tot en met zondag 6 december logeert er een hooggeëerde gast in het Westfries Museum. Sinterklaas maakt namelijk ook dit jaar weer gebruik van het museum als uitvalsbasis. Het hemelbed is voor de goedheiligman extra mooi opgemaakt en het grote boek ligt voor hem klaar in de 17e-eeuwse werkkamer. Overdag, als Sint op pad is, mogen de bezoekers van het museum in de logeervertrekken kijken en de magie van het Sinterklaasfeest komen meebeleven. Maar sssstt, niet verder vertellen hoor! Reserveer verplicht via wfm.nl/reserveren. (Jeugd tot 18 jaar gratis entree.)

Vanaf donderdag 19 november zijn de poorten van het museum weer geopend voor het publiek. Naast de verlengde expositie ‘Janssen & Koerten| Geknipt voor de kunst’ valt er in het Westfries Museum nog veel meer te bewonderen. De meer dan 25 vertrekken bevatten kunstschatten uit 16e, 17e en 18e eeuw. Er is voor jong en oud van alles te beleven in het museum met o.a. schilderkunst uit de Gouden Eeuw in het nieuwe schilderijenkabinet, een harnas van een zeeheld, het unieke rariteitenkabinet en zoveel meer. Voor de allerkleinsten zijn er speurtochten en Familiesporen uitgezet. Samen stap je zo de geschiedenis in.

De magie van Sinterklaas

Deze historische schatkamers zijn natuurlijk de ideale verblijfsplaats voor Sinterklaas. Immers: in de 17e eeuw werd het feest rond de goedgevige heiligman al volop gevierd. Schoentje zetten, cadeautjes die via de haard werden gebracht, speculaaspoppen en de roe: het zijn elementen die ook in 1600 al onderdeel waren van dit Nederlandse volksfeest en dat werd toen al massaal gevierd. Maar wat blijkt? Ook in die tijd was er al commotie rond het Sinterklaasfeest. Het hield de gemoederen flink bezig, zoals te zien is in de vlog van museumdirecteur Ad Geerdink. www.wfm.nl/sinterklaas

Veilig het museum in

Omdat het museum naast gastvrijheid vooral veiligheid voor de bezoekers voorop heeft staan, is online reserveren verplicht, er wordt gewerkt met tijdsloten. Het Westfries Museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 12.30 tot 17.00 uur. Vanaf 1 december is het dragen van mondkapjes in het museum verplicht, daarvoor wordt dit dringend aanbevolen.

Meer informatie en reserveren van de tickets: www.wfm.nl