MEDEMBLIK - Tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september is het Nederlands Stoommachinemuseum gratis toegankelijk. Vooruitlopend op de viering van het 150-jarig bestaan van het eerste gebouw Vier Noorder Koggen uit 1869 verzorgen Harry de Bles en Hans Walrecht instap-rondleidingen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur, met als focus niet de machines, maar de gebouwen. Speciaal voor geïnteresseerden in het Stoomgemaal als monument. Het wordt op prijs gesteld als u wel uw Museumkaart laat scannen bij de kassa of een bouwsteen koopt voor de vernieuwing van de presentatie.

Hulpgemaal
Het gemaal de Vier Noorder Koggen werd gebouwd als hulpgemaal, om de bestaande koggemolens te assisteren bij gebrek aan wind of een te hoge zeewaterstand. Daarvoor was het gemaal aanvankelijk voorzien van twee vijzels en twee schepraderen. In 1897 werd het gemaal grondig verbouwd en werden er vier moderne centrifugaalpompen geïnstalleerd.

Het hulpgemaal is ontworpen door Boote de Vries, die op diverse plaatsen in Noord-Holland zijn sporen heeft nagelaten. De uitbreiding in 1907 met een grote centrifugaalpomp verdubbelde de capaciteit van het gemaal. Hiervoor werd een nieuw gebouw neergezet, dat qua stijl goed aansloot op de bestaande bebouwing. Ook dit nieuwe gedeelte werd 17 jaar later grondig verbouwd, tijdens de overschakeling van een gasmotor op de stoommachine. Daar zijn nog allerlei sporen van te zien. ,,Er is veel te vertellen over de gebouwen en dat is ook precies wat wij op die twee dagen van plan zijn!'', aldus Hans Walrecht.

Superstoomdagen
Tijdens het Open Monumentenweekend zijn er Superstoomdagen bij het Stoommachinemuseum. Op Stoomdagen wordt de ketel opgestookt, waardoor alle machines kunnen draaien. Je hoort dan de stoommachines puffen, voelt de warmte en ruikt de olie. Het museum heeft de grootste verzameling werkende stoommachines onder één dak. Maar ook buiten gaat de collectie verder. Hier draaien tijdens Superstoomdagen onder andere de baggermolen en stoomhijskraan. Het geknars van de emmers van baggermolen ‘Vooruit’ zal al van verre te horen zijn. Klim aan boord en ontdek hoe de bemanning vroeger leefde.

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom
Het museum biedt op zondag 9 september een Water & Stoom-arrangement aan. Volwassenen kunnen voor € 8,00 en jongeren tot 18 jaar voor € 5,- naast het museumbezoek een vaartocht van 1 uur en een kwartier maken met schipper Rob Smak. Rondvaarten vertrekken zondag om 13.00 en 14.30 uur vanaf de steiger achter het museum. Per vaartocht kunnen maximaal 20 passagiers mee. Reserveren is gewenst op 0227-544732 of per e-mail info@stoommachinemuseum.nl

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
Telefoon: 0227 544732
www.stoommachinemuseum.nl