MEDEMBLIK – Het Nederlands Stoommachinemuseum heeft zaterdag 24 en zondag 25 maart vele activiteiten op het programma. Niet alleen staat het museum onder stoom, ook zijn er die zaterdag en zondag verschillende maaldemonstraties vanwege de Wereldwaterdag. Daarnaast wordt de watertafel in gebruik genomen én is er een lezing over de ontwikkeling en betekenis van de stoomlocomotief.

Wereldwaterdag, uitgeroepen door de Verenigde Naties, staat 22 maart in het teken van de mondiale waterproblematiek. Het Stoommachinemuseum, gevestigd in stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’, besteedt hier op 24 en 25 maart aandacht aan door de kolen op het vuur te gooien om te pompen en malen met de oude pomp van het gemaal. Het is spectaculair om de pomp met een capaciteit van 400.000 liter water per minuut in werking te zien. Deze demonstraties vinden slechts enkele keren per jaar plaats. Tevens staan de overige machines dit activiteitenweekend onder stoom, waardoor alles draait en beweegt. Je ruikt de olie, voelt de warmte en hoort de machines sissen.

Lezing
Zondag 25 maart houdt René van den Broeke, directeur van de Museumtram Hoorn-Medemblik, een lezing over de stoomlocomotief. Vrijwel direct nadat de stoommachine zijn bruikbaarheid had bewezen, werd onderzocht hoe de machine tot een landtransportmiddel kon worden ontwikkeld. Een ontwikkeling die ongeveer een halve eeuw in beslag zou nemen en die essentieel was voor het welslagen van de industriële revolutie. Toen de stoomlocomotief er eenmaal was, zou de wereld ook nooit meer hetzelfde zijn. De lezing kan worden bijgewoond voor vijf euro en start om 14 uur in het Stoomtheater van het Stoommachinemuseum. Op vertoon van het entreeticket voor het museum mag de lezing gratis bezocht worden. Ook leden van de Vereniging Vrienden van het Nederlands Stoommachinemuseum hebben gratis toegang. Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl

Watertafel
Verder wordt de nieuwe watertafel, gefinancierd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het weekend van 24 en 25 maart in gebruik genomen. Op een speelse manier kunnen kinderen hiermee het principe van het waterbeheer leren.

Ons klimaat verandert en wordt steeds natter. De zeespiegel stijgt, terwijl delen van Nederland lager komen te liggen. Het is hard werken om droge voeten te houden. Het waterbeheer is dan ook een ingenieus systeem van dijken, sluizen en gemalen. Zonder dijken en duinen zou de helft van Nederland niet eens bestaan. Het gemaal ‘Vier Noorder Koggen’ trad in 1869 in werking om de achterliggende polders te bemalen. Nadat in 1907 de capaciteit van het gemaal verdubbeld werd met een grote centrifugaalpomp, werden alle 24 windmolens in ‘De Vier Noorder Koggen’ overbodig. Het gemaal deed tot 1975 dienst.

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijzen
Jongeren (4-18 jaar) € 5,00
Volwassenen € 7,50
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden Gratis