AARTSWOUD - Tijdens de Open Stal Zondag van 4 februari a.s. worden in het Rundveemuseum lezingen gegeven over de geschiedenis en de ontwikkeling van rundveerassen. De eerste lezing start om 13.30 uur en wordt verzorgd door Mart Crok. Het museum is ’s middags geopend van 13.00-16.30 uur.

Nederland is een koeienland maar wat weten we eigenlijk van koeien? Hedendaagse koeien stammen af van het oerrund, dat tot ongeveer 10.000 jaar geleden leefde. In die tijd werd het dier getemd en tot huisdier gemaakt. Wat daaraan vooraf ging, en hoe het daarna ging wordt duidelijk gemaakt aan de hand van beelden. In ons land bevolken voornamelijk Holstein-Friesian koeien onze weilanden en stallen. Maar er worden ook zogenaamde buitenlandse rassen in Nederland gehouden. In vogelvlucht wordt een samenvatting gegeven van vooral Europese rassen en komen bijzonderheden over het houden van koeien aan bod. De oud-Nederlandse rassen die in de stal van het museum staan zijn zich van de geschiedenis niet bewust. Zij worden goed verzorgd en weten niet dat ze schatbewaarders zijn van een bijzondere soort. Elk jaar een kalfje voortbrengen dat de bewuste kenmerken in zich draagt: dat is in de kern de doelstelling van het Rundveemuseum en daar helpen ze graag aan mee! Deze koeien met hun kalfjes bekijken en meer horen over de achtergrond van runderen in het algemeen kan op zondag 4 februari. Een leuke middag, ook voor kinderen.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl