BOVENKARSPEL - Zondag 12 maart start bij IVN West-Friesland om 14.00 uur een lezing ‘met een luchtje’ in de Incoteczaal van het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel. Archeologievrijwilligers Frank Postma en Gerti de Koeijer zijn actief bij de AWN, Vereniging van vrijwilligers in de archeologie, en willen graag over hun passie komen vertellen en archeologische voorwerpen laten zien tijdens een PowerPointpresentatie. Volwassenen en grotere kinderen die willen weten wat er in deze regio zoal is opgegraven aan bijzondere vondsten zijn welkom, de entree is gratis.

De inhoud van de nachtspiegel of pispot werd vroeger uit het raam of in de goot gegooid. In grotere steden werd dat problematisch en zocht men naar andere oplossingen. In Romeinse steden waren er openbare wc’s, in West-Friese steden gebruikte men beerputten. Bij huidige opgravingen leveren die overigens interessante voorwerpen op zoals potten, pannen en nachtspiegels. Het geeft een goed tijdsbeeld over hygiëne en duurzaamheid. De Romeinen waren hun tijd ver vooruit op dat gebied.

Archeologisch erfgoed
De AWN is een landelijke organisatie met 24 afdelingen. De leden van de AWN werken mee aan archeologische onderzoeken en maken zich sterk voor de bescherming van het archeologisch erfgoed van Nederland. Ze zijn de ambassadeurs van de archeologie en helpen zo de geschiedenis te ontrafelen.