ENKHUIZEN - Aan iemand zijn outfit viel in de Zuiderzeetijd heel wat af te lezen. Kleding gaf bijvoorbeeld informatie over de leeftijd, de huwelijkse staat en de woonplaats van de drager. In de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan, ontdek je in een tocht langs de Zuiderzee de verschillende kledingvormen, gebruiken en rituelen van mensen die er leefden.

Vanaf vrijdag 9 februari tot en met zondag 4 maart is de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan te zien in museum het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Bekijk hier een preview.

Kleding als identiteit
Kleding was een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in het Zuiderzeegebied. Iedere regio kende voor verschillende levensfases haar eigen klederdrachten, gebruiken en rituelen. In de ene plaats werden baby’s stevig ingebakerd, in de andere knipte men het haar af van meisjes als zij de huwbare leeftijd bereikten of droegen vrouwen een zwarte huik tijdens de rouw. In de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan gaat de bezoeker op reis, o.a. van Huizen naar Dokkum, via Spakenburg naar Wieringen. Elke regio toont kledingstukken en gebruiken uit een andere levensfase. In de tentoonstelling zie je authentieke collectiestukken zoals: een fraai Huizer hoedje met struisvogelveer, een Urker baadje en een Marker bruidsrijglijfje met zeven rozen. Naast de tentoongestelde collectie, is er op een touchscreen een digitaal archief te bekijken, met aanvullend fotomateriaal en filmfragmenten. Op Zuiderzeecollectie.nl is dit digitale archief nog uitgebreid met artikelen, boeken en aanvullend fotomateriaal.

Reizende tentoonstelling
Vijf musea, uit het Zuiderzee netwerk, werkten samen om de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan neer te zetten. Met als doel de geschiedenis en cultuur van het Zuiderzeegebied zo goed mogelijk over te brengen. De tentoonstelling reist van november 2017 tot en met juli 2019 langs zes musea uit het netwerk. Kijk op Zuiderzeecollectie.nl waar en wanneer je Jong gekleed, oud gedaan kunt bezoeken.

Over Netwerk Zuiderzeecollectie
Netwerk Zuiderzeecollectie is een samenwerkingsverband van 22 organisaties die erfgoed van de Zuiderzee beheren. Het netwerk ging van start in oktober 2016. Het richt zich op het gezamenlijk vertellen van een veelomvattend verhaal over de Zuiderzee en werkt aan meer diepgang, samenhang en dwarsverbanden. De deelnemende instellingen richten zich op een digitale presentatie van de collecties, het uitwisselen van kennis en ervaring, het stimuleren van bruikleenverkeer en het realiseren van twee reizende tentoonstellingen: Jong gekleed, oud gedaan en Boten bij de vis.

De projecten worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap via Netwerk Digitaal Erfgoed, de Gemeenten Edam-Volendam, Bunschoten-Spakenburg, Waterland en Hoorn.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.
In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.