ENKHUIZEN - Het mag dit jaar weer! Op zondag 19 juni 2022, Vaderdag, wordt voor de negende keer het Gitaarfestival georganiseerd door Stichting de Gitaarsalon in samenwerking met het Zuiderzeemuseum en de Nico Nap Foundation. Met meer dan tweehonderd gitaristen op vijftien verschillende locaties in het binnen- en buitenmuseum kun je genieten van álle mogelijke muziekstijlen. Deze editie heeft de organisatie onder andere als artist-in-residence de meestergitarist Anton Goudsmit, de virtuoze flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel, de internationale jazzicoon Jesse van Ruller en Griekse gitarist Yiannis Giagourtas weten te strikken. Het Gitaarfestival is dan ook hét evenement voor de echte gitaar- en muziekliefhebber. Dit mag je niet missen!

Op dit ultieme gitaarfeest spelen dit jaar nationale en internationale grootheden, studenten van de conservatoria Groningen, Amsterdam, Den Haag, regionale beroemdheden en gitaarleerlingen. Naast jazz en flamenco is er ook Bluegrass, Celtic, Oude Muziek, tango, klassiek, singer-songwriter en fingerstyle. De musici treden solo, in kleine bezetting en in gitaarorkesten op. Gitarist Anton Goudsmit is op deze dag de centrale figuur in drie formaties: Anton Goudsmit / Arnold Dooyeweerd, Ton Petit + en Montis, Goudsmit en Directie. Een andere belangrijke plek is weggelegd voor flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel, als spil en aangever binnen zijn nieuwe formatie 'Cadanza', waarin hij optreedt met singer-songwriter ELLE en de extravagante flamenco-danseres Conchita. Andere bekende namen zijn de Griekse gitarist Yiannis Giagourtas, de Zweedse gitariste Kristina Vårlid en de Nederlandse trots Jesse van Ruller.

Workshop ukelele

Bezoekers kunnen ook zelf muziek leren maken tijdens de ukelele workshops in het binnenmuseum. Maak kennis met het bespelen van de ukelele en wie weet speel je aan het eind van de workshop de sterren van de hemel. Ervaring is niet vereist en vooraf aanmelden niet nodig. Deelname is gratis voor museumbezoekers en per workshop is er plaats voor maximaal 10 personen, vol=vol. Starttijden: 13.00 uur en 14.30 uur (duur workshop 45 minuten).

Praktische informatie

Het Gitaarfestival vindt plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De gitaristen treden op tussen 11.00 en 17.00 uur in zowel het binnen- als buitenmuseum. Bekijk hier de festivalplattegrond of ga voor meer informatie naar de website van Gitaarfestival Enkhuizen. Het Gitaarfestival is voor alle museumbezoekers gratis toegankelijk; tegen het normale bezoekerstarief krijg je deze Vaderdag de bijzondere muzikale gitaarlekkernijen er gratis bij!

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2021. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2022.