HOOGWOUD - De expositie “Hout en bewerking” draait al enige tijd in de Hooiberg van de Museumboerderij in Hoogwoud. Heel wat mensen hebben kunnen zien met welke gereedschappen er in vroegere tijden werd gewerkt. Het bezoekersseizoen is in feite al weer snel voorbij! Nog maar ruim drie weken -tot en met 9 september- is er mogelijkheid om deze mooie en unieke collectie te komen bewonderen.

Hout kent ontelbare praktische toepassingen. Behalve als technisch noodzakelijk onderdeel van bijvoorbeeld een huis worden van oudsher kleinere houten objecten door volkshoutsnijders kunstig bewerkt. Door middel van de kerfsnede techniek ontstonden bijvoorbeeld bruidsklompen, kistjes, mesheften en mangelplanken. Behalve houtsnijwerk is er ook kerfsnee aardewerk te zien. Veel houtbewerkinggereedschap is al eeuwenlang in gebruik. De eigen collectie gereedschap van de Museumboerderij valt in het niet bij een bijzonder uitgebreide collectie van dhr. van Donselaar, een groot kenner en verzamelaar van uniek oud en bijzonder timmermansgereedschap. Te zien zijn honderden stukken met namen als een snik, een goosewing en een avegaar. Zonder veelzijdig gereedschap kwamen gebouwen niet tot stand. Dit geldt ook voor de Museumboerderij waarbinnen goed is weergegeven hoe een huishouden er 100 jaar geleden uitzag. De expositie ziet er echt prachtig uit en sluit heel goed aan bij wat de Museumboerderij West-Frisia in zijn geheel uitdraagt. Namelijk puur vakmanschap! Dit alles is nog te zien tot en met 9 september!

De Museumboerderij is te vinden op Koningspade 31 in Hoogwoud. Het museum is tot en met 9 september open van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 tot 16.30 uur. De entree is € 3,50 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Groepen zijn buiten de openingsuren op afspraak hartelijk welkom. Voor informatie: 0226-351431 Zie verder: www.museumboerderijwestfrisia.nl