HOORN - In samenwerking met het Comité 40 - 45 is in de Boterhal in Hoorn van 20 april t/m 7 mei a.s. de tentoonstelling ‘Bezet & Bevrijd’ te zien. Naast foto’s van het Comité 40 - 45 en werk van basisschool leerlingen (woordelijk verzet), is er werk te zien van Arie Reurekas en Tiki Postma.

Arie Reurekas is kunstenaar, dominee en auteur. In de Boterhal exposeert hij schilderijen van Joodse voorwerpen, die hij combineerde met Bijbelse symbolen en teksten.

Het werk van kunstenares Tiki Postma in deze tentoonstelling is geïnspireerd op beelden van verzetsdaden. Zelf zegt zij over haar werk:

Mijn werk ontstaat voornamelijk vanuit vragen die ik mezelf stel, of zaken waarover ik me verwonder. Heel fascinerend vind ik vraagstukken over het verschil tussen de ruimte in het hoofd en de ruimte in de wereld. Deze tentoonstelling over het verzet tijdens de tweede wereldoorlog is voor mij qua thema een soort "uitstapje" uit mijn eigen werkomgeving.

Voor dit werk heb ik verschillende beelden van verzetsdaden als uitgangspunt genomen, zoals bijvoorbeeld de sabotage van bruggen en treinrails in oorlogstijd. En van deze prestaties van het verzet, deze ontregeling, wil ik nieuwe beelden maken. Maar hoe ziet een ontregeling er eigenlijk uit? Wat gebeurt er met het materiaal en met de (directe) omgeving als je iets uit elkaar haalt?”.

In de zoektocht van Postma ontstond een nieuwe serie constructies in de vorm van tekeningen en papiersculpturen, die tijdens de tentoonstelling Boterhal te zien zijn.