URSEM - Het mooiste feest van Ursem is terug. En hoe! Op vrijdag 5 mei wordt het Batterplein bij de Lagere scholen en kinderopvang omgetoverd tot een prachtig evenemententerrein. Iedereen is welkom om te komen genieten van spetterende live-muziek en prima catering. En intussen worden de kids lekker beziggehouden. Dat wordt weer heerlijk aanzitten!

“Weet je nog, in 2018…,” mijmert Sonja Vet, een van de organisatoren van het Bevrijdingsfestival. Want ja, het is alweer vijf jaar geleden dat het feest van de vrijheid voor het laatst in Ursem werd gevierd. Coronamaatregelen zetten in 2020 een dikke streep door de al vergevorderde plannen. “Eindelijk krijgen we nu weer een mooi feestje,” zegt Sonja. “Voor en door Ursem, dat is ons uitgangspunt. Maar ook mensen van buiten ons dorp kunnen natuurlijk gezellig meedoen.”

Feestje bouwen
Aan alle kanten zijn voorbereidingen getroffen om van het Batterplein hét feestcentrum van Ursem te maken. Organisatoren Sonja Vet, Anita Stam, Patrick Tromp en Kitty Vet zijn er maar druk mee, en met hen een hele stoet vrijwilligers: vergunningen aanvragen, brandinspectie laten doen, sponsors werven, programma samenstellen, catering regelen, terrein indelen, op- en afbouw voorbereiden… “Er zal op het plein een grote stretchtent worden geplaatst,” vertelt Sonja. “Want al is het bijna altijd mooi weer op Bevrijdingsdag, nu kan ook bij minder mooi weer ons dorpsfeest gewoon doorgaan.”
Top-acts op het podium
Dit jaar zullen drie top-acts het grote muziekpodium betreden: partybeest DJ Kessa, Slagwerkgroep Ursem met zijn opzwepende ritmes, en Lianne Kenter met haar allround band Flair. Alle drie zullen ze meerdere optredens tijdens het festival verzorgen. “We zijn enorm trots dat we met onze korte voorbereidingstijd zo’n mooie line-up konden boeken,” zegt Sonja. En, verklapt ze, er staat ook nog een verrassingsact op de planning. Maar wie of wat dat is, blijft – het woord zegt het al – een verrassing.

Snuffelmarkt
Voor koopjesjagers en snuffelaars is er op het festivalterrein ook nog een kleine spellen-, boeken- en platenmarkt, in samenwerking met Wonen Bij Anders. De opbrengst van de verkoop gaat geheel naar deze kleinschalige woonvorm voor jongeren met een verstandelijke beperking. Via de kraam kunnen de feestgangers ook even kennismaken met hun nieuwe buurtgenoten; bewoners en medewerkers van Wonen Bij Anders.

Geen omkijken naar de kids
Op 5 mei hebben alle kinderen nog schoolvakantie. Aan hen is dan ook volop gedacht bij het samenstellen van een kinderprogramma. Sonja: “Knutsels maken, schminken, een ballonnenmevrouw… Of gewoon lekker spelen op het speelplein bij de school, dat in directe verbinding met de feestlocatie staat.” Voor ouders met kinderen is het een geruststellende gedachte dat het hele terrein omheind is met hekwerk. Pa en ma kunnen dus rustig een biertje drinken of sateetje eten terwijl er voor de kinderen ook voldoende vertier is.

Het Bevrijdingsfestival Ursem vindt plaats op vrijdag 5 mei van 15 tot 21 uur op het Batterplein in Ursem.