ANDIJK - Het festival Dijkpop in Andijk beleeft dit jaar zijn 35ste editie. Organisator Joost Buis kijkt terug op de mooie moment die zich op het feest afspeelden in de loop der jaren. "Ik begeleidde Herman Brood naar het podium, hij zwalkte voor me uit. Maar eenmaal op het podium speelde hij de sterren van de hemel."

Het begon allemaal met een klein podium, een handvol vrijwilligers, wat lokale bandjes en 500 bezoekers uit de buurt. 35 jaar later is Dijkpop in Andijk uitgegroeid tot een festival met een hoofdpodium net klinkende namen als K's Choice en Racoon, een danstent, een erotische hoek, eettentjes en zo'n 6.000 bezoekers vanuit het hele land.

Buurtcafé
"Toch blijft het ook een sterk Westfries karakter houden hé", vervolgt Joost. "Het is elk jaar ook weer een grote reünie. Mensen die ooit hier gewoond of gewerkt hebben, komen uit heel Nederland hier naar toe." Joost zou je eigenlijk mister Dijkpop kunnen noemen, omdat hij al vanaf het begin van het festival in de organisatie zit. Toch wil hij dat niet horen. "We doen het met z'n allen. Een paar honderd man vrijwilligers, de organisatie. Elk jaar weer."

Joost runt samen met zijn vrouw Antoinet een café in het buurdorp van Andijk. Antoinet zorgt ervoor dat de 300 vrijwilligers doen wat ze moeten doen. "Zonder al deze mensen zou het niet kunnen."

Kippenvel
Volgens Antoinet is de memorabelste editie van Dijkpop die van 2011. "Een week voor Dijkpop overleed mijn schoonzus. We hebben toen de uitvaart gehouden in de Dijkpoptent. Dat was natuurlijk heel verdrietig, maar ook heel mooi om het zo te doen. Twee dagen later ging Dijkpop gewoon door. Daar stond mijn favoriete artiest Beth Hart. Prachtig, kippenvel." Antoinet koestert de foto waar ze samen met Beth opstaat. "The show must go on", zegt Buis met tranen in zijn ogen.

Als Joost later op de lege, kale ijsbaan van Andijk staat, spreekt hij zijn hoop uit dat het mooi weer wordt. "We hebben wel eens veel regen gehad. Dan loopt het veld vol. Een drassige editie was die met Triggerfinger als hoofdact. Maar wat was het sfeervol."Wanneer is voor Buis een festival geslaagd? "Als ik alleen maar lachende gezichten zie op het veld, dan is het voor mij geslaagd."