HOORN - Op 19 mei van dit jaar was het groot feest aan de Berkhouterweg in Hoorn. Het G-Voetbal van Zwaluwen’30 bestond toen dertig jaar. Een erg lange periode waarin de club mensen met een beperking de kans geeft om hun sport uit te oefenen. Het was een mijlpaal om even bij stil te staan.

Zwaluwen’30 stond ook zeker bij stil bij dit hoogtepunt. Het werd op 19 mei 2018 gevierd met een jubileumtoernooi en een barbecue waar onder meer burgermeester Jan Nieuwenburg langs kwam om samen met de G-voetballers op een feestelijke manier de dertig jaar te vieren.

Nooit meer buitenspel
Het jubileumjaar was voor de Hoornse voetbalclub ook een reden om een jubileumgids uit te brengen. Er werd daarin teruggekeken op de dertig jaar met vele hoogtepunten. De start van het G-voetbal, een kampioenschap in 2012 en met een heel team als supporters naar Argon – Zwaluwen’30. Het is een kleine greep uit de vele gebeurtenissen uit de afgelopen 30 jaar.

Het belangrijkste van G-voetbal, zo ook bij ook bij Zwaluwen’30, is dat jongeren met een beperking de kans krijgen om hun favoriete sport te beoefenen. ‘Nooit meer buitenspel’ was de tekst waar het dertig jaar geleden mee begon en nog steeds actueel is.

Meerwaarde
G-voetbal heeft ook zeker een meerwaarde. Hiermee krijgen mensen met een beperking de kans om te doen wat zij graag willen. De club is dan ook erg trots op de G-voetbalafdeling. ‘De jongens en meiden die in deze teams spelen en gespeeld hebben geven elan aan onze club, zij zijn een meerwaarde voor onze vereniging’, aldus Jan Jacob Jaasma, die als bestuurslid nauw betrokken is bij deze tak van de omnivereniging. En met plezier, want de spelers uit het G-team zorgen voor een glimlach en een positieve sfeer op het complex.

Competitie
G-Voetbal is een speciale voetbaltak die mensen met een beperking de kans biedt om hun favoriete sport te beoefenen. Het G-voetbalteam van Zwaluwen’30 speelt ook competitie. De ploeg, die in de najaarscompetitie uitkomt in de Derde Klasse B, speelt daarin tegen streekgenoten HOSV (G1 en G2) en KGB. Ook SV Koedijk en VV Bergen zijn bij de Hoornse ploeg ingedeeld.

G-Sport: Ruimte voor meer teams
In de topjaren had Zwaluwen’30 drie teams in de G-tak. Anno 2018 is dat er nog maar één. Het is iets wat erg bijzonder is volgens bestuurslid Jan Jacob Jaasma. ‘Geleidelijk zien we het aantal G-voetballers die lid zijn van onze vereniging teruglopen. Dat kan toch niet in een grote stad als Hoorn. Eén voetbalvereniging met één G-team, dat is te weinig’, zei Jaasma in de jubileumgids. ‘We moeten het stimuleren want we doen het niet voor onszelf, maar voor hun.’ Het jubileumjaar werd dan ook aangegrepen om het G-sporten en het G-voetballen te promoten.

Zo werden er contacten gelegd met scholen en instellingen maar werd er door Teamsport Hoorn ook een clinic georganiseerd want de club wil graag een tweede team. De middelen zijn er, nu de spelers nog.

Benieuwd naar G-voetbal bij Zwaluwen’30? Kijk voor meer informatie op www.zwaluwen.nl