HEERHUGOWAARD – Op een doordeweekse avond zonder al te veel publiek een bekerwedstrijd spelen. Het zijn niet de meest ideale omstandigheden. De toeschouwers die afgelopen woensdag op het treffen tussen KSV en Zwaluwen’30 zagen de Hoornse ploeg na strafschoppen als winnaar uit de strijd komen.

In de eerste knockout ronde van het KNVB districtsbekertoernooi reisde Zwaluwen’30 af naar Heerhugowaard. Daar nam de ploeg van Ron van der Gracht het op tegen KSV, dat uitkomt in de Vierde Klasse C van het zondagvoetbal. Op papier leek de Hoornse ploeg een gemakkelijke avond tegemoet te gaan, maar op het kunstgrasveld was dat niet het geval. ‘In de eerste vijftien minuten speelden we goed, maar daarna werd het trager en was er te weinig tempo.’ zei Van der Gracht na afloop.

Sterke start
Een op meerdere plekken gewijzigd Zwaluwen’30 begon voortvarend aan het bekerduel met KSV. Via Mukhtar Suleiman en Jan Jaap Schaper werden er meerdere kansen gecreëerd, maar buitenspel en reddingen van de Heerhugowaardse doelman zorgden ervoor dat doelpunten uitbleven. Aan de andere kant stelde KSV zich defensief op en loerde op de counter. Daaruit werden enkele kleine speldenprikjes uitgedeeld, al werd Tim Elmers niet op de proef gesteld.

In het tweede bedrijf leken beide teams zich, ondanks meerdere mogelijkheden, te mogen opmaken voor strafschoppen. Temeer omdat Dion Bleeker de Hoornse doelpogingen onschadelijk wist te maken. Een half uur voor tijd ging een inzet wel over de lijn, maar volgens scheidsrechter Van Hamersveld was dit niet het geval. Pas zes minuten voor tijd slaagde Zwaluwen’30 er in om de score te openen. Het was invaller Thomas Schaap die de bal in de verre hoek krulde en zo een penalty reeks leek te voorkomen. KSV trok de stand zo’n twee minuten later alweer gelijk. Middenvelder Steven van Tunen trof na een scrimmage doel, al werd er wel hands gemaakt door de thuisploeg. ‘Als je snel scoort dan valt daarna ook makkelijker de 0-2. Nu maakten we vlak voor tijd de 0-1 en gingen zij opportunistisch spelen en scoorden nog de 1-1. Vooral door het harde werken en het klein staan vond ik het geeneens onverdiend’, aldus Van der Gracht.

Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. Nadat beide teams driemaal raak schoten keerde Tim Elmers een Heerhugowaardse penalty. Mustafe Baré zorgde voor de beslissing. ‘Er telt maar één ding en dat is dat we door zijn in het bekertoernooi. Het doel is verder komen en dat hebben we gehaald.’

KSV – Zwaluwen’30 1-1 (Zwaluwen’30 wint na strafschoppen)
84. 0-1 Thomas Schaap
86. 1-1 Steven van Tunen

KSV: D. Bleeker. Karels, Willemse, Arends, Biersteker. Veldboer (R. Bleeker/90), Van der Roest, Van Tunen. Does (Van Sermondt/84), Snel (Tuinstra/79), Velseboer.

Zwaluwen’30: Elmers. Sno (Meholli/56), Jelle Huitema, Den Boer, Ulker. Papamelodias, Schaper, Rive. Baré, Suleiman, Nelen (Schaap/46).