HENSBROEK – Voor het eerst sinds het seizoen 2013-2014 staat komende zondag de Westfriese derby tussen Apollo ’68 en Victoria O op het programma in de 4e klasse B. De derby der derby’s of de klassieker van Koggenland zorgden in het verleden altijd voor een ongekende sfeer. Dat zal komende zondag niet anders zijn, volgens Jorn Vriend, een van de leden van supportersvereniging De Twaalfde Man van de Hensbroekse club. Slechts 3,5 fietskilometers zitten er tussen het complex van de ploeg uit Obdam richting de velden van Apollo ’68 dus het zal zondag ongetwijfeld weer een volle bak worden.


Jorn, wie zitten er behalve jou nog meer in De Twaalfde Man?
,,Dat zijn Daan Modderman, de gebroeders Zwagerman (Terry en Björn), Martijn Mak, Patrick Wijte, die tevens spits is van het 1e, Marcel Spil en Joris Wenker”.

Sinds enkele jaren organiseren jullie “De Landing”. Kun je vertellen wat dat inhoudt?
,, Twee keer per seizoen zoeken wij een wedstrijd uit waarbij wij extra sfeeracties ondernemen. Hierbij kiezen we ploegen uit de regio waarbij er hopelijk ook een hoop uitpubliek meekomt. Met spandoeken, vuurwerk, muziek ,een feesttent en andere sfeeracties creëren wij een extra spanning. Doordat wij de afgelopen jaren meer in de regio Alkmaar waren ingedeeld in plaats van West-Friesland hebben wij een paar jaar niet tegen onze buren uit Obdam mogen spelen. Desondanks hebben wij elk jaar onze sfeeracties kunnen uitvoeren zoals bijvoorbeeld vorig jaar in de derby’s tegen SC Dynamo en KSV”.

Maar deze wegen niet op tegen de “derby der derby’s”?
,,Nee, zeker niet! Toen in augustus 2017 het competitieprogramma bekend werd en daar de wedstrijden tegen Victoria O tussen stonden werd voor ons al duidelijk dat met betrekking tot “De Landing” er in ieder geval één wedstrijd zeker was. Wij maken trouwens niet alleen deze sfeer bij de thuiswedstrijden, maar ook uit laten we ons gelden. Enkele voorbeelden hiervan zijn te bekijken op filmpjes op YouTube” (klik hier) en op de Facebookpagina van Apollo '68.

Waar komt de naam “De Landing” eigenlijk vandaan?
,,De landing zit verweven in de historie van Apollo ’68 en zo ook in het clublied van onze vereniging. Zoals bekend is de club opgericht in 1968 in hetzelfde jaar dat er een Apollo-raket werd afgevuurd naar de maan. Toen wij aan het brainstormen waren over een naam voor deze wedstrijden kwamen we dan ook al snel op “De Landing”. Voor de wedstrijden maken we ook altijd flyers waarin de raket ook weer terug komt (zie foto onder)”.

Kun je zonder direct alles te verklappen alvast een tip van de sluier geven over wat er zondag te verwachten staat?
,,Het voetbalprogramma begint om 10.30 uur met een wedstrijd van het 2e tegen LSVV 3 en onze vrouwen die het opnemen tegen VIOS W. Vanaf 12.30 uur begint het echte werk voor ons want voorafgaand aan de derby is er een soort van “miniklassieker” tussen de JO10-jeugdteams van Apollo ’68 en Victoria O. Deze talenten mogen vervolgens met de matadoren van die middag het veld op. Ondertussen gaan wij vanaf de kant de spanning opbouwen met onze sfeeracties, maar daarover laten we nog niets los. Tijdens en na de wedstrijd kan men tevens terecht in een grote verwarmde tent. Hierin is ook een groot scherm, beschikbaar gesteld door EP Klaver, waarop ook het eredivisievoetbal en het schaatsen tijdens de Olympische Winterspelen te volgen zijn. Een muzikale omlijsting is er van John van Schagen ondermeer bekend van DJ NedNix”.

Tot slot nog een prognose?
,,Apollo ’68 heeft de vorige wedstrijd ook gewonnen (0-1). En ze hebben de punten heel hard nodig. Dus ik gok daarom op een kleine overwinning voor ons. Ik verwacht 2-1, met een beslissend doelpunt van onze spits en lid van De Twaalfde Man, Patrick Wijte”.

Apollo ’68, elfde in de vierde klasse B, en het 1 plaats hoger staande Victoria O treffen elkaar zondag om 14.00 uur, maar zoals hierboven vermeld start het programma al eerder. Wij zijn er vanaf het eerste moment bij en doen zondagavond uitgebreid verslag van het duel.