OPMEER - De 50e editie van de Kerstcross in Opmeer is gewonnen door Yannick Michiels. De Belg zegevierde voor het tweede jaar op rij en hield Egmonder Ronald Schröer en Edwin Sjerps uit Nibbixwoud achter zich. Bij de vrouwen ging de winst naar Jetske van Kampen, woonachtig in Groningen, maar afkomstig uit Wieringen, die de concurrentie ruim achter zich liet.

Tijdens de traditionele cross op een loodzaar parcours, wat al snel blubberig werd door de vele regenval, ging Sjerps fel van start op weg naar de eerste tussensprint. Daarna moest hij echter terrein geven op Schröer en Michiels. De Belg liep halverwege de race al twintig seconden voor op de Egmonder, maar die perste er nog eenmaal alles uit. Uiteindelijk kwam Schröer na tien kilometer negen seconden tekort op Michiels die in 37.46 voor het tweede jaar op rij als winnaar over de finish kwam. Achter Schröer (37.55) wist Sjeprs nog wel de derde plaats vast te houden al was zijn achterstand op de nummer twee bijna veertig seconden.

Bij de vrouwen over vijf kilometer stond er geen maat op Jetske van Kampen. De Groningse was net terug van een trainingsstage op Lanzarote en besloot zich op het laatste moment in te schrijven voor de Kerstcross. Ondanks de loodzware omstandigheden met veel wind en de nodige modder, nam ze vanaf de start gelijk afstand en haar concurrenten zagen haar dan ook nooit meer terug. Van Kampen zegevierde uiteindelijk in 20.02 en dat was meer dan twee en een halve minuut sneller dan de nummer twee Dieuwertje Bax uit 't Zand (22.46). Nog eens een halve minuut daarachter werd plaatselijke favoriete Fanos Tekle derde.

Zowel Schröer als Bax werden ondanks hun tweede plaats gekroond tot Noord-Hollands kampioen cross en ontvingen een mountainbike.

Foto's: Cees Verhage Fotografie