HOOGKARSPEL - Het doel van de 15-jarige scheidsrechter Tycho Dijkhuijsen uit Hoogkarspel is om op 'zijn' hoogste niveau te fluiten. "Of dat nu bij de lokale club is in de tweede klasse of bij de eredivisie. Dat maakt niet uit, zolang ik het maar leuk vind."

Tycho begon als keeper bij 'zijn cluppie' SC Spirit '30 in Hoogkarspel en kwam daar via een vriend in aanraking met het vak van de scheidsrechter. "Dat wilde ik ook wel een keer gaan proberen. Toen ben ik begonnen met de F'jes en E'tjes en zo ben ik doorgerold", vertelt hij. "Met keepen zou ik niet veel verder komen en fluiten is wel echt een passie van me."

Toekomst in Amsterdam
En zo ging het balletje inderdaad verder rollen - van de velden van SC Spirit'30 naar de Toekomst in Amsterdam. Tycho was daar vorig jaar grensrechter en daarna tipte een vriend hem als scheidsrechter bij Ajax.

En die gaven hem een kans. Vorig jaar floot hij zijn eerste oefenduel en nu kan hij nog een oefenwedstrijd van de topclub op zijn lijstje zetten.

Het elftal van Ajax onder de 17 nam het dinsdagavond op tegen de Belgische voetbalelftal RSC Anderlecht onder de 18. Het zijn daarmee jongens die dus allemaal minimaal twee jaar ouder zijn als hem, maar daar zag Tycho niet tegenop. "Ik ben 1.94 meter lang, dus ik ben meestal ook wel de grootste en ik fluit ook weleens bij de senioren."

YouTube video's kijken
Als voorbereiding keek hij op YouTube video's van eerdere wedstrijden van de teams. Daarnaast heeft hij iedere donderdag training bij de scheidsrechtersvereniging in Alkmaar.

Het oefenduel van vanavond eindigde in een 0-1 overwinning voor Anderlecht. Er vielen twee gele kaarten en penalty. "Het ging heel goed", vertelt Tycho achteraf. Tevreden keert hij terug naar huis. De volgende wedstrijd staat aankomende zaterdag op het programma, weer op de Toekomst bij Ajax.