HOORN – Met circa 200 leden is SG West-Friesland geen grote vereniging in het waterpolo. Dat je met een gemiddeld ledenaantal op een serieus niveau kan acteren laat SG WestFriesland al tijden zien. Onder leiding van trainer/coach Ron Schoenmaker komt de Westfriese waterpoloërs uit in de Derde Klasse.

SG West-Friesland is met zo’n tweehonderd leden geen grote vereniging. Dat het vlaggenschip uitkomt in de Derde Klasse, het vierde niveau van Nederland, is dan ook een knappe prestatie. ‘Dat denk ik wel ja. We zitten hier ook in een ongunstige hoek’, zegt Ron Schoenmaker. ‘Als je in de regio Zaandam speelt dan zit je tegen Amsterdam aan. Hier ben je spelers die daar gaan studeren negen van de tien keer kwijt.’ Toch heeft de Westfriese ploeg voldoende kwaliteit in huis. Vorig jaar slaagde de waterpoloërs er in om de titel te pakken en daarmee na één seizoen afwezigheid weer terug te keren naar de Derde Klasse.

Meubilair
Het was één van de vele hoogtepunten die de club kende. Ook voor coach Ron Schoenmaker was het een mooi moment. De coach behoort inmiddels tot het meubilair van de club. Na vijf seizoenen actief te zijn geweest besloot hij te stoppen, maar nadat ze hem twee jaar later vroegen om terug te komen kwam hij opnieuw aan het roer. Afgelopen zomer begon Schoenmaker aan zijn vijfde opeenvolgende seizoen en in totaal dus alweer zijn tiende. Verdere plannen over een langere samenwerking zijn er niet. ‘Ik bekijk het lekker per jaar. We zien wel of ik de kerst haal zeg ik altijd’, lacht de oefenmeester. In zijn periode bij SG West-Friesland heeft er een andere club weleens gepolst of er interesse was in een samenwerking, maar Schoenmaker zit in Hoorn op zijn plek. ‘Vanwege de binding met de vereniging en gewoon omdat ik het leuk vindt.’

De naam SG West-Friesland is er sinds enkele jaren. Voorheen heette de club ZV Hoorn, maar na het samengaan met De Bron uit Grootebroek gingen zij verder onder de naam van SG WestFriesland. Het zorgt ook voor een bredere uitstraling.

Succes
De samenwerking tussen de club en coach is nog altijd succesvol. Twee jaar geleden degradeerde de ploeg weliswaar, maar een seizoen later werd er een kampioenschap gevierd. ‘Dat had ik niet zo snel verwacht. De oudere garde stopte en heb ik jonge jongens ingepast. We hebben halverwege het seizoen gezegd voor promotie en een plek bij de eerste twee te gaan. Uiteindelijk hebben we alleen verloren bij De Duinkikkers’, blikt Schoenmaker terug.

Niet alleen de prestaties laten zien dat de samenwerking werkt. Ook tussen de coach en de spelersgroep verloopt goed. ‘Het jeugdige is leuk en het werkt omdat we steeds nieuwe spelpatronen en variaties inbrengen. De spelers brengen zelf ook wat in. Ik sta er niet boven, maar ik ben één van hen’, vervolgt de coach. ‘Als dat goed loopt wil ik verder.’

Ambitie
De coach beseft dat met deze club acteren in de Derde Klasse knap is, maar het wil niet zeggen dat de honger daarmee is gestild. ‘Als ik dit team nog een paar jaar bij elkaar kunnen houden kunnen we nog niveau omhoog, al is het verschil tussen Tweede- en Derde Klasse wel groot. Maar ik denk dat elke vereniging die ambitie moet hebben.’ Daarnaast hoopt de vereniging meer leden aan zich te kunnen binden. ‘Sinds een half jaar is er een nieuw en enthousiast bestuur met enthousiaste plannen. Er is wel een wens om te groeien, die is ook uitgesproken.’ Groeien zou een welkome stap zijn voor SG WestFriesland. In het aantal leden en in niveau. Zolang het maar met plezier gebeurd.