HEERENVEEN - Irene Schouten heeft zaterdagavond op een voor haar kenmerkende wijze de marathon van Heerenveen gewonnen. De 27-jarige Andijkse was in de sprint te sterk voor Marijke Groenewoud uit Hallum, hetgeen op Nieuwjaarsdag tijdens het NK in Enschede ook al het geval was.


Voor Schouten ligt de focus dit jaar niet zozeer op de marathon, zo bleek al aan het eind van 2019 waar ze drie medailles (1 goud, 2 zilver) pakte op het NK afstanden. Schouten plaatste zich daarmee voor zowel het EK als WK afstanden. Op de marathons die de Westfriezin wel rijdt blijkt ze echter nog steeds moeilijk te kloppen, zo bleek zowel tijdens het NK in Enschede als zaterdagavond in Thialf. Ontsnappingspogingen waren er wel, onder meer van Ineke Dedden, Pien Keulstra en Jade van der Molen, maar telkens wist de sterke Royal A-ware ploeg, met name dor Carien Kleibeuker het gat te dichten.

Hoewel Groenewoud goed gepositioneerd was, bleken de harde klappen van Irene Schouten haar te machtig. De Italiaanse Fransesca Lollobrigida werd uiteindelijk derde.

Bij de heren ging de winst op imponerende wijze naar Jorrit Bergsma die met nog een kleine drie ronden te gaan wist te ontsnappen en alleen over de finish kwam. De Fries hield Gary Hekman (2e) en de Belg Bart Swings achter zich.