ALKMAAR - Tijdens de zesde wedstrijd om de KPN Marathoncup in Alkmaar hebben klassementsleiders Irene Schouten en Sjoerd den Hertog hun favorietenrol waargemaakt door te zegevieren. Beiden wonnen hun koers echter niet gemakkelijk want zowel bij de dames als de heren ontstond er een spannende race waarin veel gebeurde.

De dameswedstrijd ging over 80 ronden, maar nog voordat men halverwege was bleek het gehele deelnemersveld al uiteen geslagen. De toon werd gezet door vier rijdsters die als eerste wisten te ontsnappen uit het peloton te weten, Irene Schouten, Anne Tauber, Lisa van der Geest en Emma Engbers. Zij kregen even later gezelschap van Imke Vormeer, Janneke Elzinga, Marijke Groenewoud, Bianca Bakker, Iris van der Stelt, Nicky van Leeuwen, Manon Kamminga en Merel Bosma. Terwijl achterin het peloton de rijdsters één voor één afvielen op het zware ijs gingen in de finale Schouten, Vormeer, Tauber, Van der Geest en Engbers er vandoor om te bepalen wie er met de winst vandoor ging. Van kop af aan trok Schouten de sprint aan en verwees Van der Geest en Tauber naar de plaatsen twee en drie.

Vechten
De Andijkse was uiteraard in haar nopjes met de zege. 'Het ging allerminst gemakkelijk vandaag want het ijs was zwaar en warm. Ik was vooral geducht voor Anne Tauber want zij is fysiek zo sterk. Belangrijkste was om haar geen gat te geven. Toen ik uiteindelijk de sprint aan ging voelde ik wel dat het goed zat, maar ik heb er hard voor moeten vechten.'

Bloedstollend
Dat moest ook Sjoerd den Hertog in de mannenkoers want ook hier werd het een spectaculaire wedstrijd over 125 ronden. Halverwege de koers had een grote kopgroep van zeventien man zich losgemaakt met daarin de meeste favorieten zoals Crispijn Ariëns, Bart de Vries en Mats Stoltenborg, en natuurlijk Den Hertog. Nadat het peloton op een ronde achterstand werd gezet ontstond een bloedstollende finale waarin Den Hertog en Stoltenberg een gaatje wisten te slaan.Den Hertog bleek in de sprint vervolgens oppermachtig en hield Stoltenberg ruim achter zich. Robbert Post sprintte uiteindelijk naar de derde plaats.

Voor Den Hertog een mooie opsteker. 'Het was loodzwaar vandaag zoals we vooraf ook al zagen bij de dameskoers. We begonnen daarom voorzichtig, maar toen het eenmaal los ging werd het een echte wedstrijd. Ik was van de week een beetje koortsig dus daarom ben ik extra blij met de dagzege', aldus de klassementsleider.

Eerder op de avond ging de zege bij de beloften naar Due Schmidt uit Denemarken en was de winst in de regiotopdames voor Anna van den Bos.

Foto's: DP Sportfotografie