WEST FRIESLAND - ijdens de roze week in oktober zijn alle voetbalclubs gevraagd om in de jeugdcompetitie met een regenboogbal te spelen.De speciaal gemaakte voetbal moet positief uitdragen dat ook in de voetballerij iedereen welkom is, ongeacht leeftijd, huidskleur, afkomst, geloof, gender, seksuele oriëntatie of beperking.


Alle West-Friese gemeenten en Hollands Kroon doen mee, er zijn 250 ballen besteld en hopelijk rollen die in weekend 6-7 oktober op net zoveel voetbalvelden. Als de thuiswedstrijd in weekend 13-14 oktober is mag dat ook.

Over de Roze Week
De Roze Week West-Friesland is een jaarlijks event om aan te tonen dat seksuele en genderdiversiteit kan in West-Friesland. In 2014 tekenden alle wethouders een intentie om te zorgen voor beleid dat elke West-Fries zichzelf kan zijn.

De gemeente bestelde regenboogballen samen met de KNVB en Art.1 bureau discriminatiezaken Noord-Holland Noord. Dit deden ze bij de initiatiefnemer van de regenboogballen: de John Blankenstein Foundation, vernoemd naar de Nederlandse topscheidsrechter en activist voor homorechten.

Enthousiasme voor regenboog-aftrap
Op zaterdag 22 september speelde West-Frisia uit Enkhuizen bij KGB in Bovenkarspel. Lonneke Den Hartog vanuit LHBTI Enkhuizen was hierbij ook aanwezig om samen wethouder Groot de regenboogballen te overhandigen aan KGB. Lonneke initieerde vorig jaar het spelen met regenboogballen bij West Frisia. Met haar idee realiseerde Alkmaar in het voorjaar 80 wedstrijden en de organisatie gaat voor een aantal richting 200 in West-Friesland.

Wethouder Lydia Groot was namens de gemeente Stede Broec aanwezig : “Het maakt me erg trots dat onze voetbalverenigingen meedoen aan dit mooie initiatief en zo hun betrokkenheid tonen. Iedereen mag er zijn en dat stralen we op deze manier samen uit!”​.