HEM/VENHUIZEN - Bo Ummels heeft afgelopen zaterdag het parcours verkend van het Nederlands kampioenschap 10 km op de weg. De wedstrijd die zondag 29 augustus plaatsvindt heeft een prachtig parcours rondom Hem en Venhuizen, met als hoogtepunt een passage over de Westfriese Omringdijk. De atlete van TDR was erg enthousiast: "het is een mooi, snel en afwisselend parcours. Ik heb volop genoten van de omgeving."

Ummels start volgende week zondag als één van de favoriete voor een ereplaats bij het NK 10 km. Met een persoonlijk record van 34.09 gaat ze meedoen om de prijzen. Tijdens het laatste NK tijdens de Groet uit Schoorl Run in 2019 liet ze een vijfde plaats optekenen. Het startveld is bij de vrouwen echter sterk bezet, dus ze zal flink aan de bak moeten. Een stukje parcourskennis zal wellicht in haar voordeel zijn.

Daarnaast staan op de startlijst bijna de volledige top 10 van het laatste NK 10 km op de weg in 2019, zoals Kim Dillen (pr 33.26), Jasmijn Lau (pr 33.31) en Jacelyn Gruppen (pr 34.04). Jammer genoeg heeft Susan Krumins zich afgemeld om haar titel te verdedigen. Zij is niet fit genoeg om te starten na de Olympische Spelen in Tokio.

Organisator Le Champion kijkt verder uit naar de rentree van de Nederlands kampioen van 2016: Elizeba Cherono. De 33-jarige atlete keert terug in het wedstrijdcircuit na twee zwangerschappen. Ze werd in Schoorl kampioen in 34.02, maar heeft een persoonlijk record van 32.07 achter haar naam staan. Het wordt gegarandeerd een boeiende strijd om de titel.

Parcours
Het parcours bestaat uit één ronde over 10 kilometer door het West-Friese landschap. Na de start in Venhuizen ter hoogte van der Hemmerbuurt, gaat het parcours via Hem een Oosterleek richting de Westfriese Omringdijk terug naar Venhuizen. Hier lopen de lopers nog een laatste ronde voordat zij finishen. Het parcours is uitermate geschikt voor snelle tijden: het is vlak, verhard en heeft weinig bochten.

De start van het NK 10 km vindt plaatst vanaf 9.30 uur met de vrouwen en 10.15 uur met de heren. Dat is voorafgaand aan de Hemmeromloop, die dit jaar voor de 34e keer plaatsvindt. Traditiegetrouw op de laatste zondag van augustus.

Zie de parcourskaart en starttijden op www.lechampion.nl/nk10km.