DEN HAAG - AZ blijft meedraaien in de top van de Eredivisie na een zege op Heracles Almelo. In het Cars Jeans Stadion te Den Haag was de ploeg van trainer Arne Slot de gehele wedstrijd de betere, maar stuitte het met name in de eerste helft op een uitblinkende keeper Blaswich. Een benutte strafschop van Teun Koopmeiners en een doelpunt van Calvin Stengs waren voldoende voor de zege.

Het was eigenlijk niet te bevatten dat het na de eerste 45 minuten nog 0-0 stond, want AZ was vanaf het eerste fluitsignaal oppermachtig. Zonder Stengs, maar met de sterk spelende Gudmundsson, kreeg de ploeg kans op kans. Idrissi, Boadu, Wuytens en Gudmundsson hadden of het vizier niet op scherp staan of troffen keeper Blaswich. Nadat Gudmundsson was uitgevallen en Stengs in de ploeg kwam kreeg ook laatstgenoemde een kans, maar lag Blaswich in de weg. Omdat ook een poging van Svensson via de lat en de paal geen doel trof ging men met 0-0 rusten.

Dat AZ beducht moest zijn op de counter bleek vlak na rust toen Bizot net kon redden op een poging van Kiomortzouglou. Even later kreeg AZ de verdiende voorsprong alsnog na een overtreding van Merkel op Svensson. Zoals zo vaak bleef aanvoerder Koopmeiners koelbloedig vanaf elf meter. Heracles deelde nog wat speldenprikjes uit via Van der Water en invaller Dabney dos Santos, alvorens Stengs de wedstrijd definitief beslist door met links in de korte hoek te schieten om zo met vertrouwen te kijken naar de komst van Manchester United komende donderdag.

AZ - Heracles Almelo 2-0 (0-0)
55. Koopmeiners (pen.) 1-0
88. Stengs 2-0

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos, Stijn Wuytens, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Dani de Wit, Teun Koopmeiners; Albert Gudmundsson (28. Calvin Stengs), Myron Boadu (75. Yukinari Sugawara), Oussama Idrissi (82. Zakaria Aboukhlal).

Opstelling Heracles Almelo: Jannis Blaswich; Tim Breukers, Robin Pröpper, Mats Knoester, Lenanrt Czyborra; Orestis Kiomourtzoglou, Alexander Merkel, Mauro Júnior (73. Jeremy Cijntje); Sylvester van der Water (73. Dabney dos Santos), Cyriel Dessers, Joey Konings.