GROOTEBROEK - Wat een bijzondere musicalavond voor groep 8 leerlingen in Grootebroek had moeten zijn, werd ruw verstoord door een 56-jarige man die de met ballonnen versierde school binnenreed. Vervolgens bedreigde hij een aanwezige juf ten overstaan van meerdere getuigen.


De man uit Grootebroek werd die woensdagavond 1 juli 2020 ter plekke aangehouden en moet zich vandaag, dinsdag 9 maart 2021 voor de rechtbank in Alkmaar verantwoorden.

Het OM verdenkt de man van poging doodslag danwel poging toebrengen zwaar letsel, vernieling van de school en bedreiging van de juf.

De officier van justitie eiste 36 maanden gevangenisstraf tegen hem, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Wat er die avond gebeurde
Leerkrachten, leerlingen en ouders schrokken enorm toen er op woensdagavond 1 juli een auto met grote snelheid de school binnenreed. Op dat moment waren er circa 60 mensen binnen, waaronder 15 kinderen. Gelukkig vielen er geen gewonden, omdat de automobilist de gang inreed, waar op dat moment niemand was. De man reed de smalle gang door en stapte vervolgens uit en bedreigde een leerkracht van de school met woorden als: ‘Ik vermoord je, ik hak je kop eraf’.

Voorwaardelijke opzet
De officier van justitie zette in de rechtszaal uiteen dat het OM van oordeel is dat de verdachte de voorwaardelijke opzet heeft gehad op de dood van één of meer van de aanwezigen in de school. Er bestond namelijk een aanmerkelijke kans dat de verdachte iemand dood had kunnen rijden. Toevallig was er niemand in de gang aanwezig maar dit had zomaar wel gekund.

Had de verdachte dit kunnen weten? Het staat vast dat er volop bedrijvigheid zichtbaar was: er stonden auto’s voor de school geparkeerd, er liepen moeders met taartjes en de deur van de school stond open. Het was duidelijk dat er iets gaande was en dat de school open was. De laatste vraag die beantwoord moet worden voor de voorwaardelijke opzet van de dood is: heeft de verdachte de kans dat hij dodelijk had kunnen raken op de koop toegenomen? ‘Ja’, zegt de officier van justitie. Hij reed vol gas een school in, op een plek waar op dat moment mensen aanwezig hadden kunnen zijn. Niemand had in de smalle gang waar de man reed, opzij kunnen springen.

Door emoties overmand
Verdachte heeft nooit willen verklaren waarom hij zo boos de school binnenreed. Op basis van wat er in het onderzoek naar voren is gekomen, lijkt het er sterk op dat de man door emoties was overmand omdat zijn zoon niet bij een vriendje in de klas werd geplaatst. De officier van justitie: ‘Het is bekend dat veel ouders zich heel assertief opstellen richting school, maar dit gedrag overschrijdt alle grenzen.’

Veiligheid aan flarden gereden
Het OM rekent het de man zwaar aan dat hij zoveel mensen in gevaar heeft gebracht. De officier van justitie ter zitting: ‘De leerlingen, ouders en docenten hebben die avond de schrik van hun leven gehad. Juist op school, en vooral op zo’n feestelijke avond, verwacht iedereen een veilige omgeving , en die beleving van veiligheid heeft verdachte aan flarden gereden.’

Ook neemt het OM de man kwalijk dat hij de leerkracht die gewoon haar werk deed en met de zoon van de verdachte het beste voor had, ernstig bedreigde.

Spijt
De man heeft spijt en zou alles graag terugdraaien. Dat kan niet, maar waar het OM wel op wil inzetten, is het voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Daarom eist de officier van justitie een deels voorwaardelijke gevangenisstraf met voorwaarden. Ook vordert het OM een ontzegging van de rijbevoegdheid nu de verdachte zijn auto zo roekeloos als wapen heeft ingezet. De man wordt niet voor volledig toerekeningsvatbaar gehouden, op basis van conclusies van een psycholoog. Daar houdt de officier van justitie rekening mee in haar eis.

Daarmee komt het OM tot de volgende strafeis: een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar, met bijzondere voorwaarden als locatieverboden en een contactverbod. Ook moet de man wat het OM betreft 18 maanden zijn rijbewijs inleveren.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.