HAMAR - Irene Schouten heeft na haar drie gouden olympische medailles in Bejing ook beslag gelegd op de wereldtitel allround. In het Vikingskipet in Hamar eindigde de Westfriese schaatster na vier afstanden voor haar concurrenten Miho Takagi (Japan) en Antoinette de Jong.


Schouten (29) stond na drie afstanden nog derde, maar op de afsluitende 5.000 m volstond haar tijd van 6,52,58 om Miho Takagi (7.01,97) en Antoinette de Jong 7.03,45) te passeren in het klassement. Antoinette de Jong, de regerend Europees kampioene, moest op de WK allround voor de derde keer genoegen nemen met brons, ditmaal achter Takagi,de kampioene van 2018. De Nederlandse debutante Merel Conijn eindigde op een knappe zesde plaats.

Verrassend genoeg ging de overwinning op de 5 km niet naar de dit seizoen als stayer superieure Schouten, maar naar de Tsjeschische vijfvoudig wereldkampioene allround Martina Sáblikova: 6.51,75. Schouten kon daar na afloop niet mee zitten. "Deze kunnen we ook weer afstrepen", aldus een dolgelukkige winnares voor de camera's van de NOS.