HOORN – Een half jaar was Marrit Boonstra zonder tennisracket. Backpacken in Zuidoost Azië was de reden dat ze even afstand nam van de tennissport. Eenmaal terug pakte de speelster van T.V. Tie-Breakers haar oude niveau weer op. Afgelopen zondag kroonde ze zich voor de tweede keer op rij tot winnaar in het damesenkel van het Boekweit/Olie tennistoernooi.

Marrit Boonstra had wat te verdedigen toen ze aan het begin van dit kalenderjaar weer terugkeerde. Nadat ze in competitieverband bij T.V. Tie-Breakers had gespeeld toonde ze in de toernooien aan over een goed niveau te beschikken. Zowel het Zorgfactory Dr. van Leeuwentoernooi (NRT 4 sterren) en het Eidenhout Open werden door haar gewonnen. Ook in het Open Startbaan Toernooi haalde ze een finaleplek, maar verloor deze. In Hoorn had ze weer reden tot juichen.

Vooral de manier waarop Boonstra in Hoorn speelde was tekenend voor haar huidige vorm en met name de manier waarop ze tennis beleefd. Vier jaar lang was de 30-jarige gestopt, maar in 2018 kwam ze weer terug. ‘Ik speelde tegen mijn tegenstander en mijzelf, nu speel ik weer gewoon tegen één iemand’, zei Boonstra vorig jaar over haar afwezigheid. Toen stond ze als winnaar op het center court van H.L.T.V. Juliana. Nu bereikte ze de finale door achtereenvolgens Elysia Pool (6-2, 6-0), Sem Wensveen (6-4, 4-6, 6-4) en Dominique Karregat (6-3, 6-3) te verslaan. In de eindstrijd trof ze Melissa Boyden. De zestienjarige ontving een wildcard en wist uiteindelijk door te stoten naar de finale.

Mentaal sterker
In die finale werd het verschil tussen beiden duidelijk. Boyden begon sterk, maar al snel kreeg de frustratie de overhand. ‘Zij vond mijn spel (spinballen en slides) niet lekker dus toen ben ik daar maar mee doorgegaan’, blikte Boonstra terug. Nadat de partij tot 3-2 spannend leek te gaan worden wist ze de eerste set uiteindelijk met 6-2 te winnen. Met 6-1 was ook de tweede set voor Boonstra. Haar opponent raakte gefrustreerd, maakte fouten en ook haar racket moest het even ontgelden. Die emotie was er na afloop nog niet uit. ‘Ze zei pieldoos (term voor speelster die alles terugslaat, red.) toen we elkaar de hand gaven. Dat vind ik niet kunnen, het is respectloos.’ Het was de eerste keer dat er irritatie te zien was bij Boonstra, die verder erg rustig is. Ook in de partij waarin ze gewoon haar ding deed. ‘Ik ben mentaal sterker geworden. Ik heb vier jaar niet gespeeld. Voor die tijd was ik niet zo sterk. Toen kon ik ook rackets stuk slaan bijvoorbeeld.’

Grote naam
Niet alleen bij de damesenkelspel werd er een overtuigende winst behaald. Bij de heren was het Igor Sijsling die met 6-2 en 6-2 de finale wist te winnen. Met Sijsling kwam er een grote naam naar Hoorn. De inmiddels 31-jarige deed in het verleden immers mee aan alle Grand Slam toernooien en stond in het verleden op de 52e plek op de wereldranglijst. Nu weliswaar wat afgedaald, maar in Hoorn toonde hij zijn klasse. En zijn liefde voor de sport. ‘Ik ben blij dat ik een wildcard heb gekregen’, bedankte hij de organisatie. De zege op Alban Meuffels was voor hem het slotstuk van een geslaagde week waarin hij naar eigen zeggen een goed toernooi had gespeeld. De beloning daarvoor dus tijdens de eindstrijd.