SCHERMERHORN - De indelingen in het amateurvoetbal leveren jaarlijks problemen en misstanden op en het is in dit seizoen niet anders. Meerdere verenigingen hebben al een verzoek om een herindeling gedaan, maar de KNVB geeft hierin vaak nul op het rekest. Zo ook bij het gepromoveerde Sporting S in Schermerhorn. 'De kleine clubs zijn een speelbal van de KNVB', aldus Leon Vendel, interim-voorzitter bij Sporting S.

De vereniging uit de Schermer promoveerde afgelopen seizoen vanuit de 5e klasse en had er op gehoopt om in de 4e klasse een aantal mooie derby's te spelen tegen Westfriese clubs. 'Wij worden gewoon genegeerd na een vernieuwde aanvraag om in een andere regio te spelen', vertelt Vendel. 'Wij zitten nu in een Zaanse klasse ingedeeld met maar liefst acht clubs uit de Zaanstreek'. De enige echte derby die Sporting S in 4B gaat spelen is die tegen De Rijp. 'Helaas geeft de KNVB niet thuis en krijgen wij antwoorden als "Wij moeten kiezen bij de derby's en twee grotere clubs krijgen de voorkeur" of "Wij matsen jullie al door je niet naar de regio Amsterdam te sturen".

Eigenlijk erkent de bond dus dat de grotere clubs voorrang hebben en dat men zelfs nog dankbaar moet zijn. 'Wij hebben zowel sportieve als financiële argumenten aangedragen om een herindeling te overwegen, maar hier wordt niets mee gedaan. Het schema ligt al vast en door de vakanties geeft men aan geen tijd te hebben. Wel zegt men bij de KNVB dat er meerdere verzoeken voor 4C zijn gedaan. Het lijkt ons dan logisch dat men deze verzoeken meeneemt, de poules heroverweegt en kijkt naar de voordelen van de aanvragers'.

'Van de gepromoveerde clubs uit de 5e klasse (Duinrands S, DWB en Sporting S) is er geen enkele club logisch ingedeeld, terwijl clubs die uit de 3e klasse zijn gedegradeerd wel tegen elkaar mogen spelen in dezelfde poule. Ik noem daarbij als voorbeeld SC Dynamo en St. George. De lol van het promoveren gaat op deze manier wel verloren.'

Vendel besluit: 'Het zal aan de situatie dus niets veranderen, maar het wordt ons als kleine vereniging bijzonder lastig gemaakt. Wij hebben de derby's financieel, maar ook qua bezoekers, nodig om het hoofd boven water en de leden aan het spelen te houden.'