AMSTERDAM - De 49e Jaap Eden Trofee, tevens de eerste wedstrijd om de KNSB Marathoncup, is een prooi geworden voor Irene Schouten. De Noord-Hollandse bleek bij de eerste wedstrijd in twee jaar de sterkste in de eindsprint.


Terwijl het vorige marathonseizoen compleet kwam te vervallen wegens corona keken publiek en schaatsers weer uit naar de rentree op de baan in wedstrijdverband. De vrouwen maakten er in Amsterdam een mooie strijd van. Team Zaanlander zette daarbij zoals verwacht de toon. Melissa Wijfje, Marijke Groenewoud en Elisa Dul gooiden er als eerste een zeer hoog tempo uit en nadat enkelen waaronder ploeggenoot Irene Schouten de aansluiting hadden gevonden werd dat tempo er niet minder op.

Schouten laat zien gelukkig te zijn bij haar terugkeer op het marathonijs en rijdt zelfs veertien ronden alleen aan kop. Zelfs haar ploeggenoten kunnen het tempo van de Noord-Hollandse niet volgen. Op het moment dat het besef komt dat Schouten dit niet alleen kan volhouden en twaalf anderen aansluiting vinden wordt het weer echt een wedstrijd, maar de favoriete blijft alert. Bij het ingaan van de laatste ronde komt Schouten aan kop en zet meteen aan. Zo zeer dat de overige vrouwen alleen haar rug nog maar zien en er nooit meer overheen kunnen komen. Achter de zegevierende Schouten wordt Ineke Dedden tweede en Aggie Walsma derde.