HEERENVEEN - Voor de zesde keer in zeven jaar heeft Irene Schouten de nationale titel gepakt op de massastart tijdens het NK afstanden te Heerenveen. De Andijkse dankt haar titel aan een machtige eindronde waarin zij iedereen haar hielen liet zien.

Lang zag het er naar uit dat de titelrace zou gaan tussen het ontsnapte drietal Melissa Wijfje, Dieuwerje van Kalken en Marijke Groenewoud, maar in de laatste ronde demarreerde Schouten om vervolgens over iedereen heen te denderen. Achter Schouten eindigde Groenewoud als tweede voor Elisa Dul. Voor Irene Schouten is het alweer de zesde titel in de massastart want tussen 2012 en 2016 won zij vijf jaar op rij alvorens zij verleden jaar werd onttroond door Annouk van der Weijden.

Voor Schouten, het hele seizoen al ongenaakbaar op de marathon maar op de langebaan minder succesvol, is de titel een opsteker, nadat de schaatster tijdens het NK niet fit aan de start verscheen getuige ook haar matige rijden op de 3000 meter van zaterdag. 'Een massastart is toch iets anders. Zelfs als je 100% fit bent kan je verliezen, maar je kunt dus ook winnen als je maar 70% bent', sprak de Andijkse na afloop voor de NOS-camera.