HEERENVEEN - Tijdens het EK Afstanden in het Heerenveense Thialf heeft Irene Schouten haar derde gouden medaille veroverd. Samen met Marijke Groenewoud duldden de Nederlandse schaatsters op de massastart geen tegenstand en lieten de rest van de deelnemers achter zich.


De twee ploeggenoten zijn uitstekend op elkaar ingespeeld, zo bleek ook nu weer.Tijdens de race waren er geen enkele serieuze ontsnappingspogingen en in de slotfase pakte Groenewoud volgens plan de koppositie, met Schouten in haar kielzog. De twee reden zo hard dat er een gaatje ontstond met de rest.

Met nog 200 meter voor de boeg nam de 29-jarige Westfriese schaatster de leiding over en Groenewoud had nog ruim genoeg energie over om het zilver te pakken. De Russin Goloebeva pakte het brons.

De toch al in topvorm zijnde Schouten pakte zo haar derde gouden medaille tijdens het EK. Vrijdagavond was ze al de sterkste op de 3000 meter. Zondagavond wist ze samen met Ireen Wüst en Antoinette de Jong op de ploegenachtervolging te zegevieren.