DEN HAAG - Irene Schouten, met drie gouden en een bronzen medaille de koningin van de Olympische Spelen in Peking, is dinsdagmiddag gehuldigd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Minister-president Mark Rutte en Minister van Landurige Zorg en Sport, Conny Helder, ontvingen alle medaillewinnaars hedenmiddag in de Ridderzaal in Den Haag.


Uit naam van de Koning reikte Minister Helder de bijbehorende medailles uit aan de sporters. De 29-jarige Westfries schaatster schreef historie op de Olympische Spelen met gouden medailles op de 3000 meter, 5000 meter en massastart. In de ploegenachtervolging wist zij een bronzen medaille te veroveren.
Irene Schouten, links op de foto naast Hare Majesteit Máxima, is hiermee de best presterende Nederlandse sporter op één Olympische Spelen.

Een speciale onderscheiding was er voor Ireen Wust (rechts op de foto). De meest succesvolle deelneemster allertijden (zes keer goud, vijf keer zilver, twee keer brons) deed mee aan vijf Olympische Spelen en werd al eerder geridderd. Vanwege haar uitzonderlijke prestaties werd zij dinsdag gehuldigd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau.