HOORN – Hollandia is 2018 geweldig begonnen. In eigen huis profiteerde de ploeg volop van de rode kaart die RKAVV kreeg. Het Julianapark werd omgetoverd tot een ware speeltuin, waar de Hoornse formatie zich uitleefde, 8-1.

Hollandia kende een prettige winterstop, RKAVV allesbehalve. De ploeg uit Leidschendam verloor twee oefenwedstrijden met respectievelijk 5-1 en 6-1. ,,Dan moet je ze gelijk bij de strot pakken en laten zien dat hier helemaal niets te halen valt vanmiddag” zei Sonny Pronk na afloop. De spits was in de eerste competitiewedstrijd van 2018 goed voor maar liefst vier treffers. De uiteindelijke monsterzege was terecht, vond Pronk. ,, Ik denk dat we wel de betere ploeg zijn, in fases zakten we iets meer terug. Toen kregen zij rode kaart, en speelden wij het goed uit. 8-1, terechte uitslag. Niet eens geflatteerd”.

Vliegende start
Al na één minuut kwam Hollandia op voorsprong. Sven Deen werd aangespeeld en schoot de bal via de binnenkant van de paal binnen. In de minuten erna heerste de thuisploeg, totdat RKAVV na een kwartier op gelijke hoogte kwam via Remco Overdevest die vanaf de stip raak schoot. Na een rommelig half uur wat volgde, hielp Hollandia zichzelf in het zadel. Op slag van rust kopte Thomas de Jong immers raak vanuit een vrije trap van Milan Vissie.

In het tweede bedrijf wist Hollandia een hoger niveau te halen dan voor rust, al slaagde RKAVV daar niet in. Het leverde binnen tien minuten na rust al de 3-1 op. Sven Deen liet de bal slim lopen voor Pronk, van dichtbij kalm raak schoot.

Speeltuin
Nog geen minuut na de treffer van Pronk werd Hollandia verder in het zadel geholpen. Kamal Boukhari kreeg wegens natrappen een rode kaart van scheidsrechter Horst. De speeltuin was hiermee geopend. Waar RKAVV de ruimte weggaf, benutte de thuisploeg hier optimaal van. In twee instanties trof Bart Spil doel, waarna er in de laatste twintig minuten aan het doelsaldo werd gewerkt. Met drie treffers, waarbij hij tweemaal eindstation was van een vloeiende aanval, vervulde Pronk een belangrijke rol. Ook Daniel Mullen wist zijn naam op het scorebord te zetten. ,,Zij speelden ook veel vooruit waardoor er ruimte lag in hun verdediging” blikte Sonny Pronk terug. ,,Dat was in de eerste helft al zo, alleen speelden we het toen niet goed uit. Na rust met een man meer kwam er nog meer ruimte, en dan zijn we gewoon levensgevaarlijk”.

Ook coach Charles van Altena kon tevreden terugkijken de prestatie van zijn ploeg. ,,We weten uit ervaring dat het altijd afwachten is hoe je uit de winterstop kom, we hebben het uitstekend gedaan”. De oefenmeester zag zijn ploeg profiteren van de man meer situatie. ,,Daarna kregen we alle ruimte. Die benutten we ook heel goed. Het is namelijk geen uitgemaakte zaak dat je het tegen tien man altijd even lekker kan uit voetballen”.

Door het puntverlies van Achilles 1894 is Hollandia dichter bij de top twee gekomen. ,,We kijken niet zozeer naar hen. We proberen elke wedstrijd te winnen, pas daarna worden andere uitslagen interessant”.

Hollandia – RKAVV 8-1 (2-1)