OUDKARSPEL – Afgelopen zondag waren er vele lachende gezichten. De vierde editie van de North Holland Horse Trials verliep namelijk zonder echte problemen en de toeschouwers werden met name tijdens de Cross Country vermaakt.

Eén van de deelnemers was de 32 jarige Tim Lips. Samen met zijn paard Bayro gebruikte hij het evenement als voorbereiding waardoor de druk om te winnen er niet was. “Eigenlijk niet. Ik was puur bezig met een fijne wedstrijd rijden”, zei Lips naast de stallen. Toch genoot de Nederlandse ruiter wel van zijn overwinning. “Winnen is altijd leuk.” lachte de man die later dit jaar deelneemt aan het WK.

Sinds de eerste editie doet de ruiter mee aan de North Holland Horse Trials. “Dat ik voor het vierde jaar hier ben geeft wel aan dat ik hier graag aan meedoe”, aldus Lips, die al driemaal deelnam aan de Olympische Spelen. “Het is een kwalitatief heel goed evenement en de faciliteiten zijn erg goed.”

Spektakel
Een bezoek aan de North Holland Horse Trials liet direct het hoge niveau zien. Met name de Cross Country is ook voor iedereen die minder bekend is met de paardensport een spektakel. Met dertig hindernissen werden de ruiters met hun paarden uitgedaagd. De ene keer moest het paard op de heuvel door een ring en de andere keer stond er een hindernis bij de waterbak te wachten. Maar ook de deelnemers aan de Show Jumping van afgelopen zondag konden rekenen op een applaus wanneer zij het parcours succesvol hadden afgelegd. Gastheer Ronald Beukers keek tevreden toe: "Bij dit pony onderdeel zijn de deelnemers tussen de twaalf en veertien jaar, het is gewoon topsport."

Aanpassen
Bij de waterbak constateerde gastheer en initiatiefnemer Ronald Beukers een verbeterpunt. Tijdens de Cross Country komen ruiters met hun paard van twee kanten. De timing was zo dat er twee paarden tegelijk bij de waterbak aankwamen. “Dat zal volgend jaar anders moeten” erkende Beukers. “Het is bij zes ruiters gebeurd en er is één boos geworden.”

Toch ging de organisatie hier goed mee om. Wanneer twee ruiters tegelijk bij de waterbak aankwamen moest er één stoppen. De tijd werd echter keurig stilgezet waardoor de 'schade' beperkt bleef.

Tevreden
Toch was het zeker geen reden om niet tevreden te zijn over het evenement. “Vrijdag is het vlekkeloos verlopen en zaterdag zijn er ook geen gekke dingen gebeurd”, vertelde Beukers die de aanpassing in het parcours positief zag uitpakken. “Vorig jaar zijn er zes ruiters gevallen. Na onze aanpassing is er dit seizoen maar één ruiter gevallen. Als dat zo uitpakt dan ben je blij.” In Oudkarspel was Ronald Beukers niet de enige die met een glimlach rondliep over de manege. Want ook deze vierde editie was reclame voor de paardensport.

Kijk hier voor meer foto's.