OBDAM/ZEIST - Mochten de wedstrijden in het betaalde voetbal komend weekend gewoon doorgaan dan wordt Franca Overtoom de eerste vrouwelijke arbiter in de Eredivisie. De 29-jarige assistent-scheidsrechter, afkomstig uit Obdam, is door de KNVB aangesteld voor het duel Go Ahead Eagles - FC Groningen.


Overtoom debuteerde in april 2018 al in het betaalde voetbal toen zijn assistent-scheidsrechter was bij Telstar-FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie, maar nu treedt zij dus ook toe tot de Eredivisie. Overtoom is goed bevriend met de Alkmaarse Shona Shukrula, een andere vrouwelijke scheidsrechter en generatiegenoot die aan de weg timmert en al meerdere malen als vierde official in het betaalde voetbal uitkwam. Dit seizoen stond Overtoom al bij zes wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie langs de lijn en verder is zij al sinds 2017 internationaal actief in het vrouwenvoetbal.

De eerste vrouwelijke assistent-scheidsrechter in het betaalde voetbal was overigens Sjoukje de Jong in 2001 bij Go Ahead Eagles tegen VVV-Venlo. Door een blessure moest zij al vroeg afhaken. Tien jaar later was Nicolet Bakker bij FC Volendam - Fortuna Sittard de tweede vrouwelijke grensrechter. Op Eredivisieniveau gebeurde dit echter nog nooit en dus zorgt Overtoom voor een primeur.

Overigens komt ook de jongere zus van Franca Overtoom er aan, want Marisca Overoom fluit sinds vorig jaar al internationale wedstrijden in het vrouwenvoetballer. Beiden zijn zussen van voormalig profvoetballer Willy Overtoom die onder meer voor AZ en Heracles Almelo uitkwam.

De KNVB zal woensdag beslissen of de komende speelronde doorgaat of dat er uitstel komt. Vanwege de coronamaatregelen is er de komende weken namelijk geen publiek welkom in de stadions.