ALKMAAR - De eerste competitiewedstrijd van AZ heeft geen drie punten opgeleverd. Voor 3500 toeschouwers in het AFAS-Stadion kwamen de Alkmaarders tegen PEC Zwolle niet verder dan 1-1. AZ kwam al vroeg in de wedstrijd met tien man te staan na een directe rode kaart voor Calvin Stengs.

Scheidsrechter Gözübüyük had de hulp van de VAR en de beelden nodig om tot de conclusie te komen Stengs weg te zenden na een overtreding met gestrekt been op Kenneth Paal. De wedstrijd was op dat moment net een kwartier oud. De VAR had daarvoor ook al ingegrepen toen Gözübüyük een strafschop zag in een overtreding van Midtsjö, maar na interventie bleek deze buiten de zestien gemaakt en werd de penalty omgezet naar een vrije trap.

Qua kansen gebeurde er tussendoor niet veel al was Albert Gudmundsson dichtbij met een schot tegen de buitenkant van de paal. Nauwelijks een minuut later was het aan de andere kant wel raak toen een poging van Clint Leemans van richting werd veranderd en Bizot kansloos was.

In de tweede helft namen de tien AZ-ers het initiatief. Opnieuw Gudmundsson kreeg twee kansen, maar deze smoorden beide. In de 68e minuut was het echter wel raak toen keeper Zetterer een inzet van invaller Tijani Reijnders nog wist te keren, maar geen antwoord had op de rebound van Myron Boadu. Toen ook PEC Zwolle met tien man verder moest na natrappen van Thomas Lam op Ferdy Druijf volgde er nog een stormachtige slotfase waarin AZ alles op alles zette om alsnog de winst et pakken, doch het mocht niet baten.

AZ - PEC Zwolle 1-1 (0-1)
38. Leemans 0-1
68. Boadu 1-1

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos (69. Druijf), Letschert, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Koopmeiners; Stengs, Boadu, Gudmundsson (63. T. Reijnders).

Opstelling PEC Zwolle: Zetterer; Van Wermeskerken, Van Polen, Sam Kersten, Kenneth Paal; Huiberts (76. Nakayama), Lam; Leemans (58. Saymak), Drost (76. Pherai), Van Duinen; Ghoochannejhad (58. E.Reijnders).