HOORN – Afgelopen zondag boekte Always Forward een 7-2 overwinning op Zwaagdijk. Het was een welkom resultaat na de remise tegen HSV Sport en de nederlagen tegen Oosthuizen en Sporting Andijk. Komende zondag kan de ploeg zal blijken of het de stijgende lijn weer heeft ingezet na de drie teleurstellend verlopen duels. Dan neemt de Hoornse ploeg het immers op tegen subtopper Strandvogels.

De mindere fase, die ieder team kent, was er ook bij Always Forward. Papamelodias: ,,Je kan niet negentig minuten lang verzorgd blijven spelen, of vol gas een tegenstander onder druk zetten. Je hebt ook momenten of fases dat het minder gaat, dan moet je schakelen en overgaan naar plan B. Zoals we dat dus in het begin deden, hard blijven werken in een fase waarin je wat minder dominant bent in balbezit”. De coach wijt de nederlagen aan zijn eigen team. ,,Bij ons is het niet zozeer dat de tegenstander beter word, het probleem is echter dat er bij ons te makkelijk gedacht word. En als die instelling de overhand krijgt lijkt het nonchalant maar is het meer overmoedigheid, denken dat het allemaal wel goed komt, want we zijn toch beter” zegt de oefenmeester. ,,Een verkeerde instelling want dat gaat altijd ten koste van de concentratie. Dan word het rommeliger en de tegenstander voelt dat ook aan. Dan word de druk even groter, moet je even aan de bak en strijd leveren. Maar als dat uitblijft roep je het op je af” waarmee de coach de suggestie dat het aan de jeugdigheid kan liggen tegenspreekt.

Waar het in de afgelopen weken wat minder liep, presteerde Always Forward aan het begin van dit seizoen boven verwachting. ,,Van tevoren waren de meningen ook verdeeld. Niemand had verwacht dat deze jonge groep tot en met de zesde speelronde ongeslagen aan kop zou staan, zelfs de sceptici niet. Alles klopte, met goed fris spel en veel strijd werd ook het geluk afgedwongen. Want we gaven door ons spel ook wel wat kansen weg, maar alles zat ook mee” vertelt Papamelodias. ,,Het was echter nieuw binnen de club, herkenbaar voetbal met een gedachte, met een jonge groep uit de eigen jeugd, dat doet dan wel wat binnen de club. Een bepaalde trots die er dan heerst, dat voel je, is prettig maar het sloeg ook om in een euforie die de verwachtingen alleen maar deed vergroten” zegt de hoofdtrainer. ,,En dat heeft dus ook zijn nadelen. Misschien kan ik mijzelf wel verwijten dat ik daar niet scherper mee ben om gegaan. Als je het dan over de nadelen van een jonge groep zou hebben dan is dat het wel, die zijn daar namelijk gevoeliger voor”.

Je hebt diverse keren aangegeven dat jullie niet persé dit seizoen hoeven te promoveren. Is het nog wel iets waar je dit seizoen voor gaat of is het vizier meer gericht op de ontwikkeling van je spelers?
,,Het zou stom zijn om het hoogst haalbare niet na te streven. Dus voor prijzen gaan is logisch, en onderweg mag je best doelstellingen bijstellen. We hebben gezegd zo snel mogelijk te willen promoveren. Hoe maakt dan niet uit, kampioen worden doe je niet zomaar even en waarom zou je dat dan van een jonge groep verwachten. Ondanks de kwaliteiten moet je vooraf waken voor een averechts effect door direct die doelstelling te benoemen. Dat doen ze uiteindelijk zelf toch wel. Dus wij leggen dan niet de nadruk op het moeten. Als je vanuit een langere termijn visie kan werken is dat dus ook beter voor de ontwikkeling van de spelers maar ook voor de club zelf, in het kader van het project waar we mee bezig zijn. Uiteindelijk gaan we die stap heus wel een keer maken. Belangrijk dan ook is dat we niet voor niets verder vooruit denken, er gebeurt meer achter de schermen dan alleen de wedstrijden die we spelen. De lange termijn visie is als we eenmaal uit de vierde klasse zijn, dan ook niet meer terug willen”.

Komend weekend wacht Strandvogels. Wat verwacht je van dit duel?
,,Dat is lastig, omdat Strandvogels een degelijke ploeg is die het iedereen moeilijk kan maken. Dat zal zondag niet anders zijn, een hard werkende ploeg met een aantal lepe spelers. En tegen Always Forward lijkt men altijd extra gemotiveerd, wat we als compliment zien trouwens. Voor Strandvogels zal het niet anders zijn want wij zijn moeilijk vooraf te peilen de laatste tijd”.