HOORN - Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen. 13 januari is de 25e editie van de Westfriese Sportverkiezingen. Een mijlpaal voor de organisatie. Het is echter geen reden om het programma drastisch om te gooien. Logisch, want met het huidige concept staat er al jaren een fantastische verkiezing.

Samengevat is het concept van de Westfriese Sportverkiezing simpel. Je bedenkt zes categorieën, nomineert per categorie drie mensen en kiest uiteindelijk een winnaar. Zo simpel als het klinkt is het niet. Althans, voor de organisatie dan. Het organiseren van de Westfriese Sportverkiezing vergt veel tijd en de keuzes die gemaakt dienen te worden zorgen jaarlijks voor de nodige hersenkrakers. Het doel is om in de eerste maand van het nieuwe jaar een spetterende verkiezing neer te zetten, de weg er naar toe is lang.

KEUZES
Onder meer de jury besteedt een hoop tijd aan het kiezen van de genomineerden. Een jaar lang worden alle sportprestaties zorgvuldig bijgehouden. Van voetbal tot bridgen en van kickboksen tot waterpolo. Uiteindelijk ligt er dan de taak om uit alle prestaties een keuze te maken tussen wie er genomineerd worden. Tijdens de sportverkiezing, welke dit jaar op 13 januari zal plaatsvinden, zijn er per categorie drie genomineerden waarbij er één winnaar zal worden gekozen. De sportverkiezing is de enige manifestatie van de regionale breedtesport.

In de afgelopen jaren bleek al wel dat het maken van keuzes niet gemakkelijk is. Meerdere sporters leveren hele knappe prestaties waardoor er verschillende opties zijn. Half december volgt de bekendmaking van de genomineerden, maar voor die tijd maakt de jury al een shortlist welke eind november verder werd teruggebracht.

Ook voor de organisatie is het een pittige opgave om alles goed te laten verlopen. Bijvoorbeeld het maken van de presentaties en overzichten die op het juiste moment op de grote schermen moeten verschijnen, of het geluid wat moet werken. ‘Het is een behoorlijk moeilijke en hectische organisatie’, vertelt Jan Mol. Als bestuurslid is Mol er al jaren nauw betrokken bij de organisatie. ‘We werken met een klein budget en hebben geluk met sponsoren.’ Met Jan Vriend en Gerard Berkhout als drijvende krachten werkt het bestuur naar de verkiezing toe. Met plezier als drijfveer.

Trots is een woord wat Jan Mol direct ontkracht. ‘Dat is niet zo ons ding. Het is leuk om sporters een platform te bieden. Zij zetten de regio immers op de kaart en wij vinden dat zij een podium verdienen. We vinden het gewoon leuk om te doen. Je bent blij en tevreden, maar daar lopen we niet mee te koop. We lopen te koop met de sporters.’

FRANK EN RONALD
13 januari zal Chris Wobben, al jaren de presentator, het publiek en de sporters in schouwburg ‘Het Park’ weer van harte welkom heten. Met zijn aanstekelijke enthousiasme begeleid hij de show die ook de komende editie zo’n twee uur zal duren. Aan het programma wordt niet gesleuteld, al is er wel degelijk iets speciaals aan de vijfentwintigste editie. Frank en Ronald de Boer, opgegroeid in West-Friesland zijn de eregasten tijdens de jubileumeditie. ‘En dat is heel mooi’, aldus Jan Mol.

De broers De Boer komen hiermee in een rijtje van topsporters die te gast zijn tijdens de Westfriese Sportverkiezing. In de afgelopen jaren waren topsporters als Kirsten Knip, Tess Wester en Louis van Gaal te gast. Op 13 januari 2019 zijn het dus Frank en Ronald de Boer die naar Hoorn zullen komen.

Een ander speciaal tintje aan het regionale sportfeest is dat alle winnaars en winnaressen van de afgelopen jaren, voor zover die nog te achterhalen waren, zijn uitgenodigd. Evenals tal van prominenten uit de sportwereld, die als eregasten bij de voorgaande sportverkiezingen met speeches, prijsuitreiking en op andere wijze in actie kwamen. Bekende Nederlanders, die telkens weer verrast werden door de enerverende en meeslepende performance van de Westfriese Sportverkiezingen.

SHOW
De Westfriese Sportverkiezing is meer dan alleen het opnoemen van de winnaars. Het showelement is volop aanwezig met demonstraties, acts en sprekers. Na afloop is er in de foyer alle tijd om in een informele sfeer na te genieten van het evenement. Hiermee krijgt het publiek een twee uur durende show voorgeschoteld, waar ieder jaar naar wordt uitgekeken. Tijdens deze show worden er, naast de zes categorieën ook andere prijzen uitgedeeld. Indien van toepassing zijn de ‘Kop-op’ prijs, de ‘prijs voor verdienste’ en de ‘oeuvreprijs’ een vast onderdeel. Tevens is er een fotowedstrijd. Er wordt op internet maandelijks een winnaar gekozen. Uit deze lijst zal er één foto worden gekozen als eindwinnaar. De zilveren jubileumeditie van de Westfriese Sportverkiezing is op zondagmiddag 13 januari. Vanaf 14 uur is de foyer geopend en om 14.30 uur begint het jubileumgala. Kijk voor meer informatie op www.westfriesesportverkiezing.nl.

25 jaar Westfriese Sportverkiezing

Ups en downs
Vijfentwintig jaar Westfriese Sportverkiezing, het is een mijlpaal die niet zonder slag of stoot werd bereikt. Ooit begonnen bij RTV West-Friesland, die het idee hadden bedacht om sporters te nomineren. In de jaren die volgde is de verkiezing op meerdere locaties gehouden. Kasteel Radboud, Westfriese Flora en sporthal De Weyver en natuurlijk Schouwburg ‘Het Park’.

In de historie is er een tijd geweest dat de verkiezing inzakte en er nog geen honderd man op afkwam. Het is toen opgepakt en in Kasteel Radboud werd het weer een succes dat groeiende bleek. Door de toenemende belangstelling verhuist naar de kleine zaal van ‘Het Park’ en inmiddels al jaren in de grote zaal. De mindere periode kan de organisatie ver achter zich laten, Men weet de weg naar de verkiezing inmiddels weer duidelijk te vinden, want al meerdere edities is de schouwburg goed gevuld. Het biedt perspectief voor de toekomst en laat maar weer zien dat het huidige concept geliefd is in West-Friesland.

Al jaren het gezicht van de verkiezing
Een presentator is een belangrijke schakel om de sportverkiezing goed te laten verlopen. Chris Wobben is sinds zeven jaar presentator van de Westfriese Sportverkiezing. Na dit samen te hebben gedaan met Vincent Baten en Lobke Berkhout staat de Horinees sinds vorig jaar alleen met de microfoon. ‘Ik mag het publiek meenemen door al die knappe sportprestaties. Die show draait om sporters’, vertelt de bevlogen presentator die zijn eigen rol direct relativeert en het vooral als een grote eer ziet. ‘Het draait niet om mij. Mijn doel is bereikt als de sporters en hun aanhang een goede middag hebben. Als je dat ieder jaar bereikt is dat heel fijn.’

Wat er door de organisatie, en dus ook door Wobben zelf, wordt neergezet is een knappe prestatie volgens de man die begon als jurylid, maar die taak opgaf om de presentatie op zich te nemen. ‘Het is een ongelooflijke prestatie dat je met zo’n budget en zo’n inzet van de organisatie zoiets neerzet. Het begint met de prestaties van de sporters. Zoveel wereldprestaties, het gaat maar door. Dat is mijn grootste bewondering want achter zo’n medaille gaat vaak jaren van trainen en tegenslagen vooraf.’

De ambitie van de organisatie is een ander punt waar Wobben over te spreken is. ‘Het kan ieder jaar beter en mooier. Daar hou ik van. Je zit in de zaal waar je veel mensen kent en de reacties, dat is kicken. Ja, het presenteren is een grote eer.’

Na het publiceren van dit artikel in onze papieren versie update zijn inmiddels de nominaties voor de verkiezingen bekend gemaakt.
Kijk hier voor de genomineerden.