ENKHUIZEN - Op 8 april heeft het merkenbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy de resultaten van zijn Dagattracties Merkenonderzoek 2020 bekendgemaakt. Het Zuiderzeemuseum neemt de negende plaats in de top 10 van leerzame attracties, die men het liefst wil bezoeken, in. Het museum is enorm blij met deze positie. Volgens Martine de Winter, hoofd Marketing en Communicatie, speelt het unieke en sympathieke karakter van het museum hierbij een belangrijke rol. "We bieden naast leerzaam, ook een ontspannen dagje uit. Het is een mooie opsteker tijdens deze corona tijd. Normaalgesproken is Pasen een mooi weekend in het begin van ons openingsseizoen. Onze bezoekers kunnen op dit moment ons gesloten museum niet bezoeken en daarom bieden we online de mogelijkheid om inspiratie en informatie op te doen. Hopelijk kunnen we samen met alle dagattracties in Nederland spoedig onze deuren weer openen."

Top 10 van leerzame attracties die men het liefst wil bezoeken:
1. Rijksmuseum Amsterdam
2. Anne Frank Huis
3. Nederlands Openluchtmuseum
4. Naturalis
5. Madurodam
6. Het Spoorwegmuseum
7. NEMO Science Museum8. Beeld en Geluid
9. Zuiderzeemuseum
10. CORPUS


Over het onderzoek
Voor het Dagattracties Merkenonderzoek 2020 zijn 1.600 respondenten in twee fases ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van alle Nederlandse dagattracties onderzocht. Daarna is voor de 50 bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht en het imago. Elk merk is op 40 factoren onderzocht: spontane bekendheid, merkkracht (= geholpen bekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (17 factoren), bezoekintentie, bezoek en groeiverwachting. Hendrik Beerda Brand Consultancy heeft het onderzoek met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. De ranglijst over de bezoekintentie is overigens gebaseerd op de totale Nederlandse bevolking boven 18 jaar.


Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020.