ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum is heel blij dat de deuren van het buitenmuseum op vrijdag 21 mei eindelijk weer open kunnen voor bezoekers. Vanaf heden is het mogelijk een datum en starttijd te reserveren via tickets.zuiderzeemuseum.nl. Het binnenmuseum blijft vooralsnog gesloten. Het museum volgt hierbij de stappen uit het openingsplan van het kabinet. Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum, is zeer verheugd over de heropening: "Achter de schermen zijn we de afgelopen maanden hard bezig geweest om het museum gereed te maken voor dit moment. Vijftien kunstenaars hebben prachtige kunstwerken gemaakt, geïnspireerd op bekende Nederlandse iconen, zoals kaas, klompen en Hollandse luchten. We willen die graag aan onze bezoeker tonen. Uiteraard hebben we het geluk dat we een openluchtmuseum hebben dat ruimte biedt en zijn we ervan overtuigd de bezoekers een mooi, ontspannen en veilig dagje uit te kunnen bieden.

De heropening maakt deel uit van het 5-stappen openingsplan van het kabinet, dat verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei. Dit betekent concreet dat het Zuiderzeemuseum ervoor kiest zijn deuren op vrijdag 21 mei te openen, zodat het coronaprotocol volledig in werking kan worden gezet. Vorig jaar heeft het museum al bewezen dat het de veiligheid en gezondheid van bezoekers, medewerkers en vrijwilligers kan waarborgen. Daarnaast blijft het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt, ook wie al gevaccineerd is: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten.

Online tickets
Bezoekers dienen voorafgaand aan hun bezoek een online ticket aan te schaffen met persoonlijke starttijd. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar per tijdslot. Reserveer dus snel een online ticket via de website, ook met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart of Vriendenpas. Vooraf reserveren verspreidt de bezoekersstroom en voorkomt dat het op enig moment te druk wordt. Het binnenmuseum is op dit moment helaas nog niet te bezoeken.

Must Programmering
Dit jaar staat het Zuiderzeemuseum in het teken van toerisme. De opkomst van het COVID-virus plaatst het toerisme, zoals we dat kennen, in een ander perspectief; in plaats van buitenlandse toeristen zijn het nu Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan. Vijftien kunstwerken dagen je onder de noemer Must See uit om op een andere manier te kijken naar de bekende iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij; veel van deze karakteristieke iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied. Ook de kinderen gaan als echte toeristen op zoek naar must sees in het museum; met een reisverslag in de hand kiezen zij een eigen route. Naast de iconen valt er nog veel meer te zien, doen en beleven in het buitenmuseum. Bekijk de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten.

Horecavoorzieningen
De terrassen van de horecagelegenheden in het museum zijn geopend en houden zich aan de daarvoor geldende regels, waaronder een maximum aantal personen per terras en maximaal twee personen aan een tafel op anderhalve meter afstand, tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden. Heel handig en lekker: bij het boeken van tickets, kun je gelijk online een lunchpakket of picknickmand reserveren. Haal deze op in museumrestaurant het Amsterdamse Huis en nuttig deze op een van de vele bankjes en picknicktafels verspreid over het buitenmuseum.

Vervoer en parkeren
De museumveerboot vaart vanaf het entreepaviljoen en NS-station Enkhuizen naar het buitenmuseum en terug; een unieke ervaring voor een bezoek aan het Zuiderzeemuseum. In ongeveer een kwartier vaar je met uitzicht op het prachtige historische Enkhuizen naar het buitenmuseum, zó de geschiedenis in. Het dragen van een mondkapje is op de veerboot verplicht! Kijk voor actuele informatie over de route en parkeermogelijkheden op de website.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Het museum brengt de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In het binnen- én buitenmuseum laat de tentoonstelling Must See de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij; veel van deze karakteristieke iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied. Vijftien kunstenaars ontwierpen speciaal voor deze tentoonstelling een kunstwerk met ieder een eigen icoon als uitgangspunt. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2020 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2021.