ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum heeft een prachtige cheque van maar liefst 862.075 euro van de VriendenLoterij in ontvangst genomen. Met dit mooie geldbedrag kan het museum onder andere het onderhoud en de restauratie van bestaande panden en bijbehorende omgeving in het buitenmuseum realiseren. Daarnaast kan de herinrichting van het verhalenhuis Sjabbat in Enkhuizen worden uitgevoerd; de geheel vernieuwde presentatie van Stichting Schildersmuseum is reeds gerealiseerd.


Groot belang

Namens het museum namen directeur Stephan Warnik en hoofd Marketing & Communicatie Petra de Vreede de cheque van de VriendenLoterij in ontvangst. Stephan Warnik: "De steun van de loterij is van groot belang voor het Zuiderzeemuseum. Ieder jaar is er veel geld nodig om het erfgoed in stand te houden. Afgelopen jaar konden we daardoor onder andere een aantal panden in het buitenmuseum restaureren. Ook de geheel vernieuwde presentatie van Stichting Schildersmuseum in het buitenmuseum is gerealiseerd. Deze expositie toont een deel van de uitzonderlijke collectie van het Schildersmuseum en geeft samen met de naastgelegen schilderswinkel een levendig beeld van het vakmanschap en de veelzijdigheid van een schilder van toen. Zonder de steun van de VriendenLoterij, die ons sinds 2007 financieel ondersteunt, was dit niet mogelijk geweest."

Geoormerkt werven

Culturele organisaties hebben zelf een extra bedrag opgehaald dankzij het zogeheten 'geoormerkt werven'. Hiermee spoort een museum zijn bezoekers aan om specifiek voor dit museum met de VriendenLoterij mee te spelen. Bij deelname ontvangt het desbetreffende museum dit jaar 39% van het maandelijkse lotbedrag. Het Zuiderzeemuseum heeft hiermee een extra bedrag gegenereerd van 362.075 euro bovenop de jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro.

Over de VriendenLoterij

De VriendenLoterij is de loterij voor behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. Bij de VriendenLoterij speel je mee voor wat je raakt. Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2022 opgeteld een bedrag van 134,8 miljoen euro schenken aan 57 culturele partners en meer dan 3500 goede doelen, clubs en verenigingen.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2023.