ENKHUIZEN - Het is zomer en de kinderen hebben vakantie... Zes heerlijke weken de tijd voor een bezoek aan het Zuiderzeemuseum! Deze zomer staat het museum helemaal in het teken van toerisme. Ga op reis langs een reeks wereldbekende iconen die hebben bijgedragen aan het imago van Nederland, knutsel een eigen ansichtkaart in het kinderatelier of geniet samen van een Tas vol plezier. Maak je bezoek nog aangenamer en reserveer voorafgaand aan je bezoek een verrassende picknickmand of lunchpakket. Een dagje Zuiderzeemuseum is zo gevuld!


Tijdens de zomervakantie gaan de kinderen als echte toeristen op zoek naar must sees in het museum. Met een reisverslag met must see-locaties in de hand kiezen zij een eigen route. Via gerichte kijkopdrachten gaan ze op avontuur in het museum en ontdekken zij details over de iconen. En zijn zij voldoende geïnspireerd door alle must sees onderweg? Dan is het tijd om in het kinderatelier een eigen ansichtkaart te maken. Wie is de gelukkige ontvanger?

Must See
In het binnen- én buitenmuseum laat de tentoonstelling Must See de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Vijftien kunstenaars ontwierpen speciaal voor Must See een kunstwerk; van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij. Naast de iconen valt er nog veel meer te zien, doen en beleven in het museum.

Voor ieder wat wils
Het Zuiderzeemuseum biedt naast een leuke, ook een leerzame dag uit voor de hele familie! Dat begint al met een boottocht over het IJsselmeer naar het buitenmuseum. Daar maak je een echte wandeling door de geschiedenis over de klinkerstraatjes en langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de stoomwasserij of kijk mee met de ambachtslieden. Maak met je (klein)kind een bootje van een klomp, ga langs bij de snoepwinkel en speel Oudhollandse spelletjes. Of ontdek het waterdoepark Expeditie Waterwerken en duik in de verkleedkast van toen. Herken jij straks je eigen kind nog terug? Bekijk de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten.

Tassen vol verhalen
Nieuw dit seizoen zijn de Tassen vol verhalen! Met drie thematassen wil het museum het bezoek nóg specialer maken. De 'tas vol gezelligheid' is gericht op bezoekers die samen ongedwongen komen genieten. Deze tas biedt korting, tips en lekkers om het bezoek nog aangenamer te maken én na afloop ook nog na te genieten. De 'tas vol plezier' is bestemd voor bezoekers met (klein)kinderen. De speciaal voor kinderen ontwikkelde 'Marretje' rugtas zit vol met lekkers en leuks voor tijdens het bezoek én na afloop! De 'tas vol verhalen' is voor de bezoeker die nét iets meer wil weten over onze collectie. Deze tas biedt verdieping in de vorm van een bewaarboekje, een audiotour en meer! De Tassen vol verhalen zijn vanaf € 9,95 online te reserveren bij het boeken van tickets; ook zijn de tassen verkrijgbaar in de souvenirwinkel in het buitenmuseum.

Praktische informatie
Reserveer wel snel online tickets, ook met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart of Vriendenpas, want het aantal bezoekers in het museum is nog steeds niet onbeperkt. De Tassen vol verhalen, picknickmanden en lunchpakketten zijn online te reserveren bij het boeken van tickets; ook zijn de tassen verkrijgbaar in de souvenirwinkel in het buitenmuseum. Kijk voor actuele informatie over onze corona maatregelen, de route en parkeermogelijkheden op de website.