ENKHUIZEN - Het is zomer en de kinderen hebben vakantie... Zes heerlijke weken de tijd voor een bezoek aan het Zuiderzeemuseum! Kom samen genieten van de vernieuwde Expeditie Waterwerken, het roerige huishouden in Leven op een kluitje, een pittige poppenkastvoorstelling, de catwalk met klederdracht én hippe designkleding of de Schepenhal met bijzondere schepen. En dan tussendoor natuurlijk een lekkere lunch of snack in één van de gezellige restaurants. Wedden dat jullie dag te kort is?

Tijdens de zomervakantie kruipen kinderen in de huid van een kind uit 1919. Ze draaien dan mee in een huishouden van vroeger en merken dat ze hiervan behoorlijk Vuile handjes krijgen. Hoogtepunt dit jaar in het buitenmuseum is het pand Leven op een kluitje in Zoutkamp, waar vissersvrouw Grietje, haar vier kinderen plus grootmoe wonen. Welkom in dit roerige huishouden, waar Grietje zelf aanwezig is als hologram! Beleef het leven van toen van heel dichtbij en ruik de geur van 's nachts gepelde garnalen en (de eeuwige) kool op het vuur. Kruip onder die prikkeldeken in de bedstee. En... hoor ik daar nou grootmoe snurken? Vergeet WC, douche, elektriciteit, magnetron en WIFI; welkom in het leven van Grietje!

Poppenkast: hilarische scenes uit een pittig leven
Denk jij soms dat jij het zwaar hebt? Kijk dan maar eens naar het leven van vrouwen in 1919, zoals Grietje in Leven op een kluitje. Zonder humor zou haar leven heel zwaar zijn... Pittige tijden is een grappige, interactieve poppenkastvoorstelling voor alle leeftijden, die speciaal voor het museum is gemaakt door de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam. De voorstelling wordt vanaf 10 juli gespeeld op woensdag- en vrijdagmiddagen tijdens de zomervakantie.

Voor ieder wat wils
Het Zuiderzeemuseum biedt speelse en spannende activiteiten voor het hele gezin. Dat begint al met een boottocht over het IJsselmeer naar het buitenmuseum. Daar maak je een echte wandeling door de geschiedenis over de klinkerstraatjes en langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen. Help onderweg ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw bij de touwslagerij, volg een les in een schooltje uit 1930 of ga in gesprek met de bewoners van Urk: wat hield hen bezig, honderd jaar geleden? Kinderen maken hun eigen klompenbootje, spelen en leren bij de vernieuwde Expeditie Waterwerken, komen knutselen of duiken in de verkleedkast van toen. Herken jij straks je eigen kind nog terug?

En binnen... Kleren maken de vrouw
In het binnenmuseum opent deze zomer de tentoonstelling Kleren maken de vrouw. Ontdek vanaf 6 juli wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding, bewonder de prachtige en soms ontroerende eindresultaten hiervan en leer ook hoe jij zélf je kleding een langer leven geeft! Kun jij een draad door een naald halen? Weet jij het onderscheid tussen linnen en katoen? Ga door de tentoonstelling en leer een knoop aan te naaien en stoffen te herkennen. Of ga eens borduren; op de borduurtafel vind je patronen geïnspireerd op de collectie. En wie wint de spannende strijd in het digitale wasspel?

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. En in het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.