AARTSWOUD - De expositie in het Rundveemuseum “Veeteelt van vroeger’ gaat over modern onderzoek dat wil bewijzen hoe en wanneer het samengaan van mens en rundvee tot stand kwam. Op zondag 21 augustus om 13.30 wordt een lezing gegeven om dit uit te leggen. Want hoe ging dat in zijn werk en welke vragen roept dat dan weer op? Op deze kwesties geeft Dr. Nathalie Brusgaard deskundig antwoord. Het museum is die dag open van 13.00-16.30 uur.


Dr. Nathalie Brusgaard is als onderzoeker verbonden aan het Groninger Instituut voor Archeologie. Zij en andere teamleden proberen met behulp van nieuwe technieken informatie te achterhalen over deze eerste koeien in Nederland. Nathalie onderzoekt wat de runderen aten en wanneer ze voor het eerst als vee werden gehouden. Hoe werden ze gehouden? Werden ze ook gebruikt voor melk of alleen voor vlees? En hoe past de Oeros in dit plaatje? Deze vragen zal Nathalie proberen te beantwoorden op 21 augustus. De lezing zal vooral gaan over het dieet van koeien/stieren/oeros en hoe archeologen chemische analyses gebruiken om deze vragen te beantwoorden. Daarnaast kunnen kinderen van kleine botjes een ketting maken, botjes op de juiste plek leggen en een prehistorisch potje kleien. Een leuk uitstapje dus voor het hele gezin.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree is 4 euro, voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat 2 euro. Voor meer informatie en toegangskaarten kunt u terecht op de website www.rundveemuseum.nl