HOORN - Voor iedereen die graag eens op een botter of een schouw wil zeilen, varen we op zaterdagmiddag 4 september vanaf 13.00 uur, elk uur, korte zeiltochtjes op het Markermeer. Een tochtje duurt ongeveer 45 min. We varen vanaf de Oude Doelenkade tegenover restaurant De Kade.

NU AANMELDEN!
Wil je meevaren? Voor deze prachtige zeiltocht vragen we een bijdrage van € 7,50 per persoon (kinderen tot en met 12 jaar € 5,-), graag contant te voldoen bij inscheping. Aanmelding kan telefonisch bij Dirk Lont (06-28 68 08 81).

VAREND ERFGOED VAN DE ZUIDERZEE

De MK 63 is een originele botter, in 1912 gebouwd voor een Marker visserman, die zijn netten uitwierp in de Zuiderzee. Een authentiek en robuust houten schip, bekend om zijn goede zeileigenschappen. Zeilen met zo'n stoere houten vissersschuit is een bijzondere belevenis. Op groot water is de botter in zijn element. Ervaar het zelf. Maak een zeiltocht met ons op het Markermeer voor een uitstapje met collega's, vrienden of familie. We vertellen u graag meer over het schip, de visserij en de Zuiderzeecultuur. Wie wil kan aan boord een handje helpen.

Het Hoornse havenbeeld werd in het begin van de twintigste eeuw vooral bepaald door de aanwezigheid van deze vissermanschouwen, de zogenoemde Spekbakken. Daarbij vroegen de scheepjes relatief weinig onderhoud. Na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 verdween de Zuiderzeevisserij, langzaamaan en daar mee ook de traditionele visserij zeilvloot. Van de vele vissersfamilies in Hoorn zijn er nog twee actief.

De opbrengsten van zeiltochten komen volledig ten goede aan het jaarlijks onderhoud van de schepen. Zo help je mee dit kostbaar varend erfgoed in stand te houden!