ZUIDERMEER - Wethouder Caroline van de Pol gaf maandag 4 maart met leerlingen van de Bernadetteschool in Zuidermeer het startsein voor ‘Afval scheiden en zwerfafval opruimen ’. Samen met leerlingen deponeerde ze afval in de juiste afvalbak voor plastic, gft en restafval. Ook liet zij met haar eigen rugtas, gemaakt van gerecycled kunststof, de leerlingen zien dat de mogelijkheden van recyclen groot zijn. De Bernadetteschool in Zuidermeer is de derde basisschool in Koggenland die is gestart.

Samenwerken
Gemeente Koggenland biedt, net als de andere zeven gemeenten in West-Friesland, het afval scheiden aan bij alle basisscholen in de gemeente. De Bernadetteschool wordt vanaf nu meegenomen in de ophaalroutes van het huishoudelijk afval. “We willen samen met HVC de kinderen en scholen stimuleren afval te scheiden. Leerlingen leren zo over het nut van afval scheiden en de mogelijkheden van recyclen. De Bernadetteschool is heel enthousiast om aan de slag te gaan. We ondersteunen ze daar op deze manier graag bij.” aldus wethouder Van de Pol.

Kennis van en respect voor de natuur
Directeur Dieuwke Vermeulen legt uit dat dit heel goed bij de Bernadetteschool past: “We geven onze visie van natuurschool steeds meer vorm. We willen onze leerlingen kennis van en respect voor de natuur meegeven. We willen ze meegeven dat alles met elkaar samenhangt en we goed voor de natuur, onze omgeving en elkaar moeten zorgen. Het scheiden van afval is dan ook een belangrijke en goede stap vooruit.”

Direct aan de slag
Twee chauffeurs van HVC verzorgden een introductieochtend voor alle klassen. De chauffeurs lieten zien hoe je afval goed scheidt en gaven handige tips. Alle klassen werden voorzien van nieuwe afvalbakken en ontvingen een uitgebreid educatiepakket. Leerlingen van De Bernadetteschool gingen direct enthousiast aan de slag.

Zwerfafval krijgt ook aandacht
Basisscholen die deelnemen aan het scheiden van afval in de klas houden ook de omgeving schoon in een straal van 50 meter. HVC zorgt voor materiaal om zwerfafval (ook gescheiden) op te ruimen.