HOORN - In groep 8 zijn spannende tijden aangebroken. De leerlingen krijgen hun advies en onderzoeken, samen met hun ouders of verzorgers, welke school het beste bij hen past. In de periode oktober/november organiseren de Westfriese middelbare scholen, onder de noemer West-Friesland Leert, normaliter gezamenlijke voorlichtingsavonden op de basisscholen. Ouders en verzorgers van leerlingen in groep 8 krijgen dan informatie over de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs, met aandacht voor de opbouw en samenstelling van de brugklas, de opleidingen en wat er verandert voor hun kind. Door corona is het dit jaar niet mogelijk deze voorlichtingen live te realiseren. Daarom hebben de scholen de handen ineen geslagen en bieden ze vanaf 23 november 2020 de presentaties online aan. Daarnaast worden, namens de gezamenlijke scholen, op 9 en 10 december online spreekuren georganiseerd, waarin meer algemene vragen over het voortgezet onderwijs gesteld kunnen worden.

Online voorlichtingsfilmpjes over brugklas, praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo en vwo
Iedereen die wil weten wat het vmbo nu eigenlijk inhoudt, wat een tweejarige brugperiode is, wat het verschil is tussen groep 8 en de brugklas is of hoe leerlingbegeleiding in elkaar zit, kan vanaf 25 november terecht op www.westfrieslandleert.nl. Daar staan thematische voorlichtingsfilmpjes waarin onder andere deze onderwerpen worden besproken. De presentaties zijn schoolonafhankelijk. Als een ouder of verzorger meer informatie over een specifieke school verlangt, kan hij of zij het beste contact opnemen met die betreffende school.

Online spreekuren

Omdat sommige ouders of verzorgers gerichte vragen hebben, waar zij graag persoonlijk antwoord op wensen, organiseren de voorlichters namens de Westfriese scholen een tweetal online spreekuren. Op woensdag 9 en donderdag 10 december zitten zij van 19.30 tot 20.30 uur klaar om toelichting te geven en prangende vragen te beantwoorden. Deze spreekuren zijn eveneens schoolonafhankelijk. Geïnteresseerden kunnen zich tot een dag voorafgaand aan de presentatie aanmelden via contact@westfrieslandleert.nl. Zij ontvangen na inschrijving een bevestiging en een link, waarmee ze online deel kunnen nemen aan de bijeenkomst.

Open dagen

Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona wordt in december besloten of de fysieke open dagen op de scholen doorgang kunnen vinden. Deze open dagen staan gepland in januari en februari 2021. Op de website van West-Friesland Leert wordt de actuele regionale informatie hierover weergegeven.

Deelnemende scholen
De scholen die deelnemen aan West-Friesland Leert zijn: RSG Enkhuizen, het Martinuscollege, Tabor Werenfridus, Tabor Oscar Romero, Tabor D’ampte, OSG West-Friesland, Copernicus SG, SG De Dijk, SG Newton, Stichting Trigoon (Praktijkscholen Hoorn en Stede Broec), het Clusius College in Hoorn en Grootebroek.