HOORN - Westfriese Omringdijk, tot Afsluitdijk, Deltawerken en de dijk Lelystad-Enkhuizen. Maar wat als de zeespiegel meer en sneller stijgt dan we nu denken? Wat als nieuwe waterwerken geen oplossing meer bieden? Vijf stadsmusea in Gouda, Hoorn, Bergen op Zoom, Zutphen en Harlingen, legden die vraag voor aan Lola Landschapsarchitecten. Het resultaat is de animatiefilm Waterstaat MMCC, een verrassende inkijk in Nederland waterland 2200.

Nederlanders zijn waterlanders. Geen ander element ligt zo na aan de Nederlandse culturele identiteit. Het water is vriend en vijand, inspiratiebron en uitdaging tegelijk. Met Waterstaat MMCC gaan de opdrachtgevende musea de uitdaging tot omdenken aan. Lola Landscape Architects uit Rotterdam liet zich door een bont gezelschap inspireren voor een scenario waarin de zeespiegel 6 meter is gestegen. De film is een spraakmakend onderdeel van de reizende tentoonstelling Koele Wateren die 28 oktober in Hoorn van start gaat. Op 1 november is de film in Cinema Oostereiland in Hoorn in première gegaan.

Groot deel Nederland onder water
Professor dr. James Kennedy, hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis, geeft in de film de aftrap met een duik in de geschiedenis en de relatie met het water. Landschapsarchitect Eric-Jan Pleister van Lola Landscape Architects toont de land- en waterkaart van Nederland in 2200. De zeespiegel is inmiddels 6 meter gestegen. Een groot deel van Nederland ligt onder water. Wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en fantasten uit de vijf steden brainstormden ter voorbereiding van de film in vijf sessies over mogelijke toekomstscenario’s.

Luchtig én serieus
Hoe gaan de steden die onder water raken, zoals Gouda en Hoorn, hiermeee om? Wordt Zutphen de nieuwe hoofdstad van Nederland? Wat gebeurt er op de Friese terp rond Harlingen? Welke rol is weggelegd voor het Brabantse Bergen op Zoom? Stoere vrouwen uit de vijf steden doen in de film verslag: een theatermaker, makelaar, waterschapsdirecteur, pr-adviseur, scholier en mezzo-sopraan Tania Kross. Cabaretier Patrick Nederkoorn verzorgt de voice over. Het eindresultaat is een luchtige film met een serieuze ondertoon.

Elke stad een eigen aflevering
In Waterstaat MMCC heeft elke stad zijn eigen aflevering. Deze korte films zijn integraal onderdeel van de tentoonstelling Koele Wateren. Het hart van deze expositie is een oogstrelende selectie van 39 kunstwerken uit de collectie van het Rijksmuseum. Vier eeuwen schilderkunst met water als verbindend thema. Zie verder www.wfm.nl\koele-wateren

Sommige van deze schilderijen zijn ook te zien in Waterstaat MMCC
De titels van de afleveringen per stad geven al wat prijs van het resultaat van de brainstormsessies en maken nieuwsgierig: De zilte teelt van Hoorn, Zutphen HanzeCity, Deltaterp Harlingen, Mainport Bergen op Zoom en Gouda Atlantis.

Symposium Verbeelding van de kracht van het water
Op 24 november organiseren de Vrienden van het Westfries Museum en Cinema Oostereiland een symposium over de verbeelding van de kracht van het water. Tussen 14 en 17 uur passeren boeiende schilder- en filmkunst de revue. Ook worden de plannen voor de dijkversterking rond Hoorn gepresenteerd en de film De zilte teelt van Hoorn getoond. Kijk voor meer informatie en reserveringen op www.cinemaoostereiland.nl

De makers van Waterstaat MMCC
Waterstaat MMCC is geproduceerd door Metropolisfilm uit Utrecht, in opdracht van M5, het samenwerkingsverband van vijf stadsmusea in Hoorn, Zutphen, Harlingen, Bergen op Zoom en Gouda. De inhoudelijke basis van de film is de toekomstkaart van Nederland, getekend door LOLA Landscape Architects uit Rotterdam. De film is voorbereid in vijf sessies met wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en fantasten uit de vijf steden naar een idee van M5- projectleider Gerard de Kleijn.