AARTSWOUD - Landschap Noord-Holland en Rundveemuseum Aat Grootes in Aartswoud hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijke excursie op zaterdag 29 april a.s. De excursie begint vanaf het museum met een wandeling van ongeveer anderhalf uur naar de Weelpolder, ten noorden van Aartswoud en onderdeel van de provinciale ecologische hoofdstructuur.

Weelpolder met weidevogels

Het land ziet er een beetje rommelig uit. Geen strak biljartlaken van gras, maar een mozaïek van kruiden, bloemen, brede greppels en drassige stukjes land: het soort land waar weidevogels zich thuis voelen. Zie je grutto's, tureluurs, slobeenden of een lepelaar? De natuurgids van Landschap Noord-Holland zal je tijdens de wandeling alles over de flora en fauna vertellen.

Rundveemuseum Aat Grootes

Na terugkomst in het Rundveemuseum heb je alle tijd om daar uitgebreid een kijkje te nemen: een 'levend' museum waarin tal van bedreigde oude Nederlandse rundveerassen door raszuivere fok voor de ondergang worden behoed. Een museum vol leven, waar altijd iets te zien of te beleven valt. Ook is er een ontdekking pad en een educatief centrum, dat bezoekers informeert over de historie van die oude rassen en over de melkveehouderij en het plattelandsleven in de loop der tijd.

Het Rundveemuseum dankt zijn naam aan Aat Grootes, de vroegere eigenaar en bewoner van de boerderij. Met zijn vrouw Alie en hun kinderen Piet, Marijke en Gré heeft hij er gewoond en gewerkt tot zijn dood in 1998.