AARTSWOUD - Landschap Noord-Holland en Rundveemuseum Aat Grootes in Aartswoud hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijke excursie. De excursie op zondag 12 mei begint met een wandeling naar de Braakpolder, ten oosten van Aartswoud met een typisch Westfries landschap. Na de wandeling is er alle tijd voor een bezoek aan het museum. Twee aanvangstijden: 11:00 uur en 13:30 uur.

Braakpolder met weidevogels
De natuurgids van Landschap Noord-Holland neemt je vanaf het museum mee voor een wandeling van ongeveer anderhalf uur heen en terug Braakpolder. De Braakpolder is ontstaan door een dijkdoorbraak waarbij een stuk land weggespoeld werd. Er ontstond een plas die na het droogmaken de Braakpolder werd genoemd.

De natte omstandigheden trekken weidevogels aan en in de stukjes riet huist geregeld een roerdomp. Het poldertje aan de zuidzijde is ingericht als droge waterberging.
Op momenten dat er heel veel regen valt kan hier tijdelijk water in worden opgeslagen. In het voorjaar is het land hier geel en paars van de grote ratelaar en rode klaver.
Kieviten en grutto's broeden in het voorjaar volop in de Braakpolder. De gids zal je tijdens de wandeling alles over de flora en fauna vertellen.

Rundveemuseum Aat Grootes
Na terugkomst in het Rundveemuseum heb je alle tijd om daar uitgebreid een kijkje te nemen: een 'levend' museum waarin tal van bedreigde oude Nederlandse rundveerassen door raszuivere fok voor de ondergang worden behoed. Een museum vol leven, waar altijd iets te zien of te beleven valt. Ook is er een ontdekkingspad en een educatief centrum, dat bezoekers informeert over de historie van die oude rassen en over de melkveehouderij en het plattelandsleven in de loop der tijd. Het Rundveemuseum dankt zijn naam aan Aat Grootes, de vroegere eigenaar en bewoner van de boerderij. Met zijn vrouw Alie en hun kinderen Piet, Marijke en Gré heeft hij er gewoond en gewerkt tot zijn dood in 1998.

Combi-tarief voor dit arrangement
Volwassenen: € 11,00; beschermers/donateurs Landschap Noord-Holland € 7,00
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: €7,50; kinderen van beschermers/donateurs € 4,50

Graag reserveren. Het is helaas niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten.

Wanneer:zondag 12 mei 2024 van 11:00 uur tot 13:00 uur of van 13:30 uur tot 15:30 uur

Vertrekpunt: Rundveemuseum Aat Grootes; Schoolstraat 43; 1719 AT Aartswoud

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl